V čele Fedu zřejmě stane poprvé v historii žena, Obamův návrh má potvrdit Senát

Americký Senát čeká historické hlasování. Má dnes potvrdit ekonomku Janet Yellenovou jako vůbec první ženu ve funkci šéfky americké centrální banky zvané Fed. Podle všech očekávání senátoři návrh prezidenta Baracka Obamy schválí a udělají z ní jednu z nejmocnějších a nejvlivnějších žen na světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Janet Yellenová

Janet Yellenová | Zdroj: Reuters

„Sloužit v této instituci jsem vždy považovala za privilegium,“ řekla sedmašedesátiletá Janet Yellenová při nedávných schvalovacích slyšeních.

Nenásilně tak připomněla senátorům, že ve vedení americké centrální banky působí už mnoho let, vedla její sanfranciskou pobočku a poslední tři roky je viceguvernérkou. Má za sebou hvězdnou akademickou i ekonomickou dráhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V čele Fed zřejmě stane poprvé v historii žena, navrhl ji Obama a očekává se, že senát ji schválí. Další podrobnosti má Vít Pohanka ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Končící předseda rady guvernérů Fedu Ben Bernanke nedávno na přímou novinářskou otázku o jeho vztahu s Yellenovou odpověděl: „Vždycky jsem se Janet důkladně radil, probírám s ní všechna důležitá rozhodnutí a ona je podporuje.“

Jestli dnes Senát Yellenovou potvrdí jako gurvernérku Fedu, což se očekává, stane se z ní jedna z nejvlivnějších žen na světě.

Některá zahraniční média už dokonce o Janet Yellenové mluví jako o nejmocnější ženě světa. Podle řady komentátorů je to ale přehnané. Také například časopis Forbes dává přednost třeba Angele Merkelové, Yellenová v jeho žebříčku byla devátá, ještě jako viceguvernérka.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme