V celé Itálii stávkují státní zaměstnanci, do ulic vyrazily desetitisíce lidí

Státní zaměstnanci v Itálii protestují proti vládním rozpočtovým škrtům. Do celostátní stávky se zapojili úředníci, učitelé, lékaři nebo třeba popeláři. Desetitisícové davy nespokojenců se sešly v centru Říma a vydaly se na velký protestní průvod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mario Monti

Mario Monti | Foto: Pier Paolo Cito | Zdroj: ČTK

Protestů se účastní i studenti univerzit. Těm se nelíbí zvýšení poplatků za studium.

Pohnutky italských odborů jsou podobné jako v Řecku a ve Španělsku. Vadí jim příliš drastické škrty ve státním rozpočtu, kterými chce vláda pod vedením premiéra Maria Montiho zlepšit hospodářskou situaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stávku v Itálii sleduje spolupracovnice Českého rozhlasu Vědunka Lunardi

Monti chce odvrátit dluhovou krizi a v příštích dvou letech uspořit 26 miliard eur, tedy asi 652 miliard korun. Podle odborů ale úspory příliš zatíží státní zaměstnance. Vláda chce zrušit 10 tisíc úřednických míst a pětinu vedoucích postů.

Ušetřit chce také snižováním dotací na různé kulturní instituce včetně divadel a operních scén a snižováním dotací pro kraje, do jejichž kompetence patří zdravotnictví, kde se úspory odrazí velmi silně.

Nezaměstnanost v Itálii byla v červenci 10,7 procenta, což je nejvíce od roku 2004.

Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme