V čele německé centrální banky bude zřejmě Jens Weidmann

Novým prezidentem německé centrální banky se s největším pravděpodobností stane Jens Weidmann. Nahradí tak dosavadního šéfa Bundesbanky Axela Webera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým prezidentem německé centrální banky by měl být Jens Weidmann

Novým prezidentem německé centrální banky by měl být Jens Weidmann | Zdroj: ČTK

Weidmann byl doposud ekonomickým poradcem kancléřky Angely Merkelové a podílel se na rozhodování v době finanční krize, v recesi i během dluhové krize v eurozóně. Prohlásil, že dá přednost křeslu prezidenta německé centrální banky před už oznámenou kandidaturou na post šéfa Evropské centrální banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změnu v čele německé centrální banky rozebral na Rádiu Česko Jan Krajíček z ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně

Původní šéf německé centrální banky Axel Weber oznámil své odstoupení celkem náhle. Spekuluje se o tom, že za tím stojí jeho velmi tvrdý postoj v měnové politice. Myslí si to i Jan Krajíček z ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„Je to jeden z velmi vážných důvodů. Otázka zní, nakolik to bylo jeho rozhodnutí a nakolik byl k němu dotlačen některými projevy. Nezávislost Bundesbanky dostal za svého působení na vysokou úroveň,“ řekl Krajíček.

„Pokud jde do čela této instituce člověk, který je osobně spojený s vládou, dá se předpokládat, že by Bundesbanka mohla ztratit část své nezávislosti. Je to jen spekulace, ale to riziko tady je,“ obává se Jan Krajíček.

Igor Maňour, Naďa Bělovská, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme