V České republice je podle Eurostatu třetí nejvyšší inflace v EU

Podle Evropského statistického úřadu je v České republice třetí nejvyšší inflace v Evropské unii. Ve zprávě o vývoji inflace v dubnu klesla meziroční míra inflace v eurozóně na 2,6 procenta a v celé Evropské unii na 2,7 procenta, naopak v České republice vzrostla na 4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

Český statistický úřad 10. května zveřejnil, že dubnová inflace byla 3,5 procenta. Což je o tři desetiny méně než v březnu, protože například klesly nesmyslně vysoké ceny vajec. A potraviny vůbec korigovaly svůj předchozí růst. Lidé zřejmě šetří a přestali nakupovat předražené potraviny.

Nejvýznamnější položkou v případě inflace v České republice zůstávají náklady na bydlení. Kromě energií - plyn o 25 procent, elektřina o 4 procenta a teplo o 8 procent, stoupá i vodné a stočné, a to o 12 a 10 procent.

V dubnu rostlo i nájemné. Tržní nájemné jen o necelá 2 procenta, ale regulované o 14 procent. Kromě toho zdražovaly pohonné hmoty a ceny dopravních služeb.

Nejvyšší inflaci mají v Maďarsku - více než 5,5 procenta a v Estonsku 4,25 procenta. Nejmenší byla ve Švédsku - jedno procento. V Irsku, Španělsku, Německu, Francii a Rakousku byla těsně kolem 2 procent.

Nizozemsko, Belgie, Portugalsko, Lucembursko nebo i Finsko se drží kolem 3 procent. Ke 4 procentům se blíží Itálie, Slovensko, Malta a Kypr.

Inflace je ovšem poměrný ukazatel. Říká, o kolik se spotřebitelské ceny změnily oproti předcházejícímu měsíci nebo roku, ale neříká nic o absolutní výši spotřebitelských cen. Takže i relativně drahé země mohou mít nízkou inflaci, pokud jsou ceny relativně stabilní, a naopak.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme