V české stínové ekonomice se 'protočí' asi 15 procent HDP

Stínová ekonomika v Česku tvoří zhruba 15 procent hrubého domácího produktu, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Češi ročně před veřejnými institucemi skryjí ekonomické transakce až za 614 miliard korun. Významný podíl stínových aktivit se týká malých hotovostních plateb, které domácnosti provádějí v sektoru služeb, uvádí studie Stínová ekonomika v ČR, kterou dnes představilo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nářadí v autodílně

nářadí v autodílně | Foto: Ondřej Jánoška

„Je to činnost skrytá, nemusí to být činnost nelegální,“ vysvětlil pojem stínové ekonomiky ředitel Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) Jiří Schwarz. „Může to být například i činnost v domácnosti v rámci nějaké sousedské výpomoci, která není oficiálně registrována, neplatí se z ní daně.“

„Je skrytá před berňákem a většinou ji vyvolávají buď nadměrné regulace, nebo vysoké zdanění.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi ročně zatají ekonomické transakce za 614 miliard korun. O šedé ekonomice mluvil ředitel výzkumu v CETA Aleš Rod

Za všechny peníze, které se ročně protočí v české stínové ekonomice, by se podle analýzy CETA mohlo vytvořit přes 1,5 milionu pracovních míst oceněných průměrnou mzdou.

Odhady úřadů práce, podle kterých až třetina nezaměstnaných pracuje na černo, tak prý dostávají reálný rozměr.

Ředitel výzkumu v CETA Aleš Rod upozornil, že stínová ekonomika má na stát významný fiskální dopad. Pokud by s ní chtěl stát bojovat, může podle Roda využít dva typy opatření.

„Prvním jsou striktní regulatorní opatření typu zákazy, příkazy a pokuty. Tím druhým jsou pozitivní motivační opatření ve smyslu slevy na dani za přiznané transakce, snížení transakčních nákladů bezhotovostního platebního styku nebo odstranění vysokého zdanění v oblastech, kde ta stínová ekonomika bují,“ vyjmenovává Rod s tím, že záleží na státu, která z nich si vybere.

Podle nejnovější studie Centra ekonomických a tržních analýz je na tom Česko v rámci postkomunistických ekonomik velmi dobře. Přesto ve stínové ekonomice zaostává za zeměmi západní Evropy.

Velmi malou úroveň má stínová ekonomika třeba ve skandinávských zemích nebo v Rakousku. Podle Jiřího Schwarze tam lépe fungují instituce veřejného sektoru a lidé mají také málo důvodů vyhýbat se daním.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme