V českém průmyslu chybí desítky tisíc lidí. Může to zastavit růst, varují exportéři

Podle Asociace exportérů ČR chybí v českém průmyslu 70 tisíc zaměstnanců. Jejich nedostatek brzdí rozvoj až 90 procent českých vývozních firem. Zaznělo to na setkání exportérů v Mladých Bukách na Trutnovsku. Problém se přitom stále prohlubuje a některé firmy musí kvůli nedostatku lidí odmítat zakázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obsluha soustružnického automatu (ilustrační foto)

Obsluha soustružnického automatu (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic, Fagor Automation

Tisíce lidí potřebují například průmyslové firmy v Královéhradeckém kraji. Chybí hlavně technické profese od vysokoškoláků po dělníky.

„Samozřejmě mě ten problém tíží. A nejenom mě. Už to není ani o tom, jestli jsou mzdy vysoké nebo nízké. Prostě kde nic není, ani smrt nebere,“ říká Ivor Poprach, šéf společnosti Boltjes International z Červeného Kostelce na Náchodsku, která zaměstnává 110 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V českém průmyslu chybí 70 tisíc zaměstnanců, řešením by podle exportérů byli zahraniční. Zaznělo to na setkání exportérů v Mladých Bukách

„Není to jen o tom, kolik nám chybí, ale také o tom, kolik bychom jich potřebovali vyměnit. V současnosti nám chybí asi 10 procent. Těch zaměstnanců, kteří jsou na určitých pozicích a neměli by tam být, kteří nemají odbornost, to už se pohybuje v desítkách procent,“ popisuje Poprach.

Firma se kvůli nedostatku zaměstnanců nemůže ucházet o část nových zakázek a to může být problém do budoucna.

„Nedá se vyjádřit, jaké jsou to ztráty, spíš se jedná o to, že to může být začátek nějaké dobré spolupráce. Třeba i se začínající firmou, která by do budoucna rostla, a byli bychom tam etablováni od začátku,“ dodává Ivor Poprach.

Zaměstnanci ze zemí mimo EU

Podobné problémy má podle Asociace exportérů 90 procent vývozních firem. Například firma ATAS elektromotory Náchod nestíhá kvůli nedostatku lidí termíny.

„Když neplníme své závazky v tuto chvíli včas, nemůžeme očekávat, že dostaneme další nové zakázky. A může to být konec růstu a možná začátek poklesu exportu a vůbec průmyslové produkce v českých zemích,“ upozorňuje šéf firmy ATAS a místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Exportéři kritizují například nekoncepčnost českého školství. Rychlým řešením by podle Otto Daňka byli zaměstnanci ze zemí mimo Evropskou unii.

„Zejména z těch, které jsou nám mentálně i jazykově blízké. Dovedu si představit například Ukrajinu, Bělorusko, nebo třeba Rusko. Možná i Vietnam, kde je ještě řada lidí, kteří umí česky. Rozhodně si ale nemyslím, že by tuto situaci mohli řešit běženci,“ dodává Daněk.

Proto by exportéři chtěli, aby stát usnadnil zahraničním dělníkům získání víz a potřebných povolení.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme