V Česku bylo v červnu bez práce 489 744 lidí

Počet lidí bez zaměstnání se v červnu nezměnil. Zůstal na květnové hodnotě 8,6 procenta. Úřady práce minulý měsíc evidovaly bezmála 490 tisíc uchazečů. Je jich o necelé tři a půl tisíce méně než před rokem. Údaje dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici přitom předpokládali, že červnová míra nezaměstnanosti kvůli sezónním pracím mírně poklesne na 8,5 procenta. Proti loňskému červnu se ale nezaměstnanost zlepšila, tehdy činila 8,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník svařuje ocelový výrobek

Dělník svařuje ocelový výrobek | Foto: Jan Rosenauer

Na jedno volné pracovní místo minulý měsíc připadalo v průměru 8 až 9 lidí. Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu to potvrdila mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

"Nejméně nezaměstnaných hlásí okresy Praha, Mladá Boleslav a České Budějovice. Nejvyšší pak byla v okresech Most, Karviná, Chomutov, Bruntál, Ostrava-město a Teplice," upřesnila nejnovější statistiky Beránková.

Ke konci června hledalo zaměstnání přes 260 000 žen a přes 74 000 zdravotně postižených. Lidem bez uplatnění nabízely úřady práce bezmála 57 000 volných míst. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo skoro 129 000 lidí - to je 26 procent z celkového počtu nezaměstnaných.

Jak mluvčí dále upřesnila, snižovat nezaměstnanost se každoročně před prázdninami daří jen těžko: "Absolutní pokles uchazečů o zaměstnání zaznamenalo 55 okresů. Musím říct, že v červnu ubylo meziměsíčně nezaměstnaných od roku 1995 zatím jen dvakrát: bylo to v roce 2000 a 2004."

Peněz na podporu nezaměstnaných i na postupné snižování jejich počtu je v pokladně Ministerstva relativně dost. Navýšení pro resort vláda odsouhlasila 29. června. To znamená, že na aktivní politiku zaměstnanosti má v letošním roce k dispozici 4,56 miliardy korun. To je o 200 miliónů korun víc, než na začátku roku

V průběhu prázdnin se dosavadní, vcelku příznivý trend nejspíš přechodně zbrzdí. To alespoň tvrdí analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. "Předpokládám, že v letních měsících bude vývoj v nezaměstnanosti méně příznivý, a to kvůli ukončení sezónních prací a příchodu čerstvých absolventů škol na trh práce. Pokud nezakolísá tempo růstu ekonomiky, mohl by počet nezaměstnaných klesat dále během podzimu."

Vít Dvořák, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme