V Česku chybí dělníci. Podnikatelé chtějí pro Ukrajince rychlejší vyřizování víz

Českým podnikům chybí zaměstnanci do výroby. Původně jim měl pomoct pilotní vládní projekt, který odstartoval před půl rokem. Jeho cílem bylo, aby zahraniční pracovníci, hlavně z Ukrajiny, snadněji získali v Česku pracovní víza. A to v případě, že pozice ve firmě zůstává nejméně 30 dnů neobsazená. Pak by na toto místo mohl podnik přijmout dělníka z ciziny. Zástupci zaměstnavatelů si ale stěžují, že k žádnému zlepšení nedošlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci asfaltují chodníky na ašském nádraží

Dělníci asfaltují chodníky na ašském nádraží | Foto: Milan Vrbata

Projekt byl původně zaměřený hlavně na vzdělané pracovníky v oboru IT. České podniky ale potřebují také dělnické profese.

To poznal i Vjačeslav Samko, který se i s rodinou přistěhoval do Chebu. Má dvě vysoké školy, právní a chemickou, ale vyrábí v továrně nábytek. I tak je s životem v Čechách spokojený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podniky chtějí rychleji získávat zahraniční pracovníky. Víc od Jitky Hanžlové

„Rodině se tady líbí, dcera má ve škole kamarády, zajímá se o bruslení. Je tu pěkná nákupní zóna, podle rodiny to je dobrý,“ říká.

Podle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů je hlavním problémem to, že přijímání zahraničních pracovníků dlouho trvá. Získání víz odhaduje prezident konfederace Jan Wiesner až na šest měsíců. A to je podle něj příliš dlouho.

„Naši podnikatelé potřebují pracovní síly, protože mají dostatek zakázek a bohužel je nemohou převzít, protože nemají dostatek pracovníků. Potřebujeme, aby Ukrajinci urychleně dostali příslušné dokumenty a mohli nastoupit v České republice.“

Podnikatelé proto chtějí tlačit na vládu, aby posílila zastoupení úřadů na Ukrajině. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka říká, že se změnami v projektu počítá.

„Rozhodli jsme se posílit kapacity našich úřadů na Ukrajině a také kapacitu ministerstva vnitra, abychom měli více lidí na zpracování žádostí o pracovní karty.“

Přesuneme výrobu do ciziny, varují podnikatelé

Podnikatelské svazy upozorňují, že pokud by se nepodařilo rychle získat nové zaměstnance ze zahraničí, znamenalo by to ztrátu zakázek a zhoršení ekonomické situace většiny odvětví.

Ale hlavně mnohé podniky prostě uvažují o tom, že výrobu tady zavřou a přesunou se jinam. To potvrzuje Miloslav Čermák, předseda družstva Sněžka Náchod, který už od listopadu marně žádá o víza pro vybrané šičky z Ukrajiny a Vietnamu.

„Já už jsem část výroby do Číny přenesl, stavím fabriku na východním Slovensku, a jestli to půjde takhle dál, tek to prostě v Náchodě zavřu a odstěhuju to celé na Slovensku. Že vládě trvá už od listopadu bouchnout razítko na 34 jmen šiček z Vietnamu, které jsou připravené odletět, tak to vážně nechápu,“ zlobí se Čermák.

Názory české veřejnosti na zaměstnávání cizinců v ČR | Zdroj: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme