V Česku je bez práce 493 tisíc lidí, volných míst ubývá

Míra nezaměstnanosti v Česku se mírně zvýšila na 8,4 procenta. V předchozích dvou měsících byla 8,3 procenta. Česká ekonomika je ale v recesi, v dalších měsících by se proto mohla nezaměstnanost pomalu zvyšovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V úpravně pitné vody nedaleko obce Vídeň u nádrže Mostiště na Žďársku probíhá za plného provozu generální rekonstrukce

V úpravně pitné vody nedaleko obce Vídeň u nádrže Mostiště na Žďársku probíhá za plného provozu generální rekonstrukce | Zdroj: ČTK

Ekonomové očekávali, že se míra nezaměstnanosti nezmění. Září obvykle bývá měsícem, kdy na trhu práce dochází k určitému oživení poptávky.

A protože je česká ekonomika v recesi, v dalších měsících by se mohla nezaměstnanost mírně zvyšovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální údaje o vývoji české ekonomiky shrnuje redaktor Jaroslav Skalický

Průmyslová výroba v srpnu meziročně klesla o 3,1 procenta. Neudržela tak růst z předchozího měsíce, kdy se zvýšila o 4,2 procenta.

Na výsledku se projevila zejména nižší výroba počítačů a motorových vozidel, propadla se i výroba kovů ve slévárenství. Naopak vzrostla produkce chemických látek a elektrických zařízení.

Stavebnictví pokračovalo v propadu. Meziročně zaznamenalo pokles o 4,7 procenta, takže ve srovnání s červencem se situace velmi zhoršila. Klesl počet vydaných stavebních povolení i zahájených staveb bytů. Nedaří se hlavně inženýrskému stavitelství, které stále trpí nedostatkem veřejných zakázek, protože vláda seškrtala rozpočet na tyto stavby.

Ekonomika je stále v recesi

Zahraniční obchod skončil v srpnu s přebytkem 17 miliard korun, což je nejméně v letošním roce. Meziročně je to ale o 15 miliard korun více. Potvrdil se tak dobrý vývoj zahraničního obchodu, který drží především vývoz strojů a dopravních prostředků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějších statistických údajích mluvil analytik Komerční banky Jan Vejmělek

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek připustil, že na horších srpnových datech se podepsaly prázdniny a nižší aktivita obyvatel.

„V prázdninových měsících je problém správně statisticky odlišit efekt dovolených, zejména celozávodních.“ Podle něho je tak lepší dívat se na prázdninové měsíce jako celek. „Pak ta čísla nevypadají tak špatně jako za samotný, izolovaný srpen.“

„Nic to však nemění na obrázku, že česká ekonomika se nachází v recesi a odráží to výsledky za jednotlivé sektory stavebnictví, průmysl, zahraniční obchod,“ zdůrazni Vejmělek.

Průmyslová oblast - ilustrační foto | Foto: Comstock Images

Menší citlivost na dovolené vykazuje zahraniční obchod, který vyváží i v době dovolených ze skladových zásob. „Bohužel i na číslech zahraničního obchodu vidíme, že objem exportu automobilů do zahraničí také klesá.“

Jak Vejmělek poznamenal, že podobná alarmující čísla vidíme i v západní Evropě.

„Samotný objem exportu je vyšší, než tomu bylo v loňském roce, ale při pohledu na meziroční čísla nám to zkresluje poměrně úspěšný konec loňského roku i relativně úspěšné první pololetí letošního roku.“

Vejmělek však dává přednost meziměsíčním datům, kde je podle jeho slov zpomalení patrné.

Lidé nad 50 let hledají práci stále obtížněji

Číst článek

Milan Kopp, Jaroslav Skalický, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme