V Česku je bez práce nejvíc lidí za poslední roky

Česko má nejvyšší nezaměstnanost za pět a půl roku. Počet lidí bez práce stoupl v únoru bezmála na 10 procent. Je to o desetinu procenta víc než na začátku roku. O jedno pracovní místo se tak uchází 18 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Analytici ale očekávali horší čísla a překročení desetiprocentní hranice. Nejhůř je na tom okres Jeseník, kde je nezaměstnanost 19,4 procenta, naopak nejméně lidí bez práce, necelá 4 procenta, vykazuje okres Praha-východ.

Smíšené signály domácí ekonomiky

Na jednu stranu zahraniční obchod v lednu skončil s přebytkem na úrovni 13,1 miliardy korun čímž o 3 miliardy překonal očekávání trhu. Na druhou stranu nezaměstnanost v únoru i nadále rostla a na desetinu se tak přiblížila hranici deseti procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Statistické údaje o trendech v ekonomice vysvětlil ve Světě o deváté analytik Vojtěch Benda

Ekonom české pobočky ING Wholesale Banking Vojtěch Benda v informaci, že zahraniční obchod v meziročním srovnání vykázal o více než 9 miliard lepší výsledek vidí pozitivní trend. "Exporty výrazně poskočily po očištění o sezonní vlivy. To znamemá zahraniční poptávka je pro českou ekonomiku."

"Na druhé straně máme údaje o nezaměstnanosti, která se zvýšila, avšak roste pomaleji než se očekávalo a po sezonním očištění dokonce ukazuje, že v předchozím měsíci poklesla," poznamenal Benda.

"Pro českou ekonomiku je výhodou sousedství s Německem, které má našlápnuto k oživení exportně orientované ekonomiky."

Podle Bendy trh práce vstřebává šok z propadu ekonomiky. "Je možné, že ještě uvidíme nějaký růst nezaměstnanosti k 10,5 - 11 procentům. "Každopádně oživení nebude tak robustní a výrazné, abycho mohli očekávat výrazný pokles nezaměstnanosti v budoucích 2 - 3 letech."

Sezónní nezaměstnanost neukazuje skutečnou nezaměstnanost

Podle analytika společnosti Patria finance, Davida Marka, se v dalších měsících budou nabízet opět sezónní práce, jako například ve stavebnictví nebo cestovním ruchu. Důležité ale prý je, aby začala klesat sezónně očištěná nezaměstnanost.

Vývoj nezaměstnanosti u nás často vypadá proměnlivě, ale ve skutečnosti je jen odrazem právě sezónních prací. "V jarních měsících bude nezaměstnanost klesat, v letních naopak stoupne až přijdou nový absolventi škol. Na podzim zase klesne, ke konci roku zase stoupne, " říká analytik Marek a dodává, že to není vůbec směrodatný ukazatel skutečné nezaměstnanosti.

"Mezi opatření podporující trh práce by patřilo i to, jak kultivovat a zatraktivnit ponikatelské prostředí v České republice," vysvětluje David Marek a dodává, že mezi tyto prostředky řadí především zdanění práce. To je u nás velmi vysoké, především kvůli vysokému sociálnímu pojistnému. Pro řadu firem je proto lepší najít si stejně kvalitní pracovní sílu v zahraničí.

Podle Marka je proto důležité firmy nejen takzvaně "vyždímat", ale především udržet je v České republice, tak aby vytvářely pracovní místa.

Milan Kopp, Igor Maňour, Jana Zemanová, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme