V Česku je nejnižší inflace od roku 2003

Inflace je v Česku nejnižší od prosince 2003. Ceny zboží a služeb oproti únoru klesly o desetinu procenta. Levnější byly především zimní zájezdy a potraviny. Tempo růstu inflace se tak zpomalilo na 1,5 procenta. Mírně klesla i nezaměstnanost. V březnu bylo bez práce 9,4 procent lidí. Zmenšení jejich počtu podle analytiků způsobil hlavně začátek sezónních prací. Nové lidi přijímá i řada podniků zpracovatelských odvětví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Ceny zboží a služeb rostou nejpomaleji od prosince 2003. V březnu se tak zvýšily jen o 1,5 procenta, oznámil to dnes Český statistický úřad. Nízká inflace by podle některých ekonomů mohla přinutit Českou národní banku ke snížení úrokových sazeb. Nejvíce zlevnily potraviny a jejich ceny budou i dále klesat.

Vývoj cen černého zlata na světových trzích a cen ve službách jsou zatím jedinými zdroji inflace v České republice. Potraviny budou ještě pravděpodobně v nejbližších měsících zlevňovat, dokud se na pultech obchodů neobjeví rané brambory. I cena spotřebního zboží bude díky silné konkurenci a kurzu koruny nadále klesat. U oděvů a obuvi můžeme očekávat mírný růst, neboť se v obchodech objeví jarní kolekce. Ovšem uvolnění obchodu s čínským textilem může zmírnit očekávané zdražení, analyzuje situaci Helena Horská z Reiffeisenbank.

Markéta Hýlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme