V Česku je údajně zbytečně těžké stavět větrné elektrárny

Stavět a provozovat v České republice větrnou elektrárnu je těžší, než by mělo být. Tvrdí to Česká společnost pro větrnou energii a stěžuje si proto u Evropské komise. Česká republika prý nevytváří podmínky pro větší využívání obnovitelných zdrojů energie a nastavená pravidla jsou neprůhledná a diskriminační.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná turbína

Větrná turbína | Foto: Creative Commons, Wagner Christian

"Nechali jsme si zpracovat důkladnou právní analýzu současného stavu a zjistili jsme, že se u nás nedodržují zákony. Vstupem České republiky do Evropské unie vznikla jistá povinnost zabývat se rozvojem obnovitelných zdrojů. Proto byl v roce 2005 přijat zákon 180, který není v regionech dodržován. V zákoně se totiž píše, že bude transparentní, jasné a průhledné prostředí pro používání obnovitelných zdrojů a bude zjednodušený jejich povolovací proces. Proces je ale naopak komplikován a prostředí je netransparentní," říká předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.

Povolovací proces větrné elektrárny může dnes trvat až sedm let. I proto podle Janečka investory větrné elektrárny příliš nelákají a zaměřují se na jiné, výhodnější, obnovitelné zdroje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček mluvil na Radiožurnálu o problematice větrných elektráren v České republice.

"Snažíme se s úřady jednat. Naším nejdůležitějším úkolem je osvěta. Mezi úředníky i obyčejnými lidmi panují mnohé mýty o větrné energetice, které se těžko vyvracejí," pokračuje Janeček a dodává:

"Potřebujeme zastání nejen odborníků, ale i politiků. Ani v západní Evropě, například v Německu, by nedošlo k takovému rozvoji větrných elektráren, kdyby tam nebyla silná politická podpora."

Potenciál je mnohonásobný

V současné době je na území České republiky provozováno 120 větrných elektráren o celkovém výkonu 180 megawat.

"Kdyby se zjednodušilo a zkrátilo povolovací řízení a byly by odstraněny byrokratické bariéry, mohl by být celkový výkon větrných elektráren v horizontu pěti let 1000 megawat. Maximální technický potenciál země je odhadován na 2500 megawat, tedy 1200 moderních větrných elektráren," uvádí předseda České společnosti pro větrnou energii.

Evropská komise stížnost přijala a nyní se s ní seznamuje. Stěžovatelé doufají v to, že evropští úředníci zkontaktují naše ministerstva a stav věcí prošetří. Poté by se situace měla zlepšit.

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme