V Česku je více volných pracovních míst, nezaměstnanost v červnu klesla

Nezaměstnanost v Česku v červnu poklesla o dvě desetiny na 6,2 procenta. Bez práce bylo přibližně 451 tisíc lidí, což je nejméně od dubna 2009. Naopak volných pracovních míst bylo nejvíce od prosince 2008. Zaměstnavatelé jich v červnu nabízeli prostřednictvím pracovních úřadů téměř 97 tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především zotavující se ekonomika a pozvolný hospodářský růst. Zaměstnavatelé nám hlásí nárůst zakázek ve výrobě, službách a hlavně ve stavebnictví. V plném proudu jsou také sezonní práce," vysvětlila Kateřina Sadílková, která dočasně vede Úřad práce.

Podle Úřadu práce měli zaměstnavatelé v červnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, kováře, nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, montážní dělníky, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech klesající nezaměstnanosti mluvil hlavní ekonom Era Jan Bureš

Míra nezaměstnanosti se v porovnání s loňským červnem snížila o 1,2 bodu a počet volných pracovních míst se zvýšil o přibližně 47 tisíc.

Nezaměstnanost klesla ve všech 77 regionech, nejvíce pak na Prachaticku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Jesenicku.

V rámci okresů zůstala nejnižší nezaměstnanost v Praze-východ, a to 2,8 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost byla na Mostecku, a to 11,9 procenta. Hranici 11 procent překročila ještě v okresech Karviná a Ústí nad Labem.

Pokles nezaměstnanosti předvídal už na začátku června guvernér České národní banky Miroslav Singer. Podle něj se v příštím roce sníží až k pěti procentům. Evropské komise navíc odhaduje, že Češi se dočkají i zvýšení mezd.

Pokles již nebude tak výrazný

„Klesající nezaměstnanost je dána velice rychle rostoucí ekonomikou, která roste jedním z nejrychlejších temp za posledních osm let. Oživení trvá delší dobu a je zdravě rozloženo mezi jednotlivé ekonomické sektory. Není opřeno například pouze o automobilový průmysl. To vše přispívá k tomu, že se vytvářejí nová pracovní místa a klesá nezaměstnanost,“ říká hlavní ekonom Era Jan Bureš.

Další snižování nezaměstnanosti ale podle něj v nejbližších kvartálech nebude tak rychlé, jako jsme pozorovali v těch minulých:

„Trhu práce již trochu začíná docházet dech. V problematických regionech také nelze očekávat, že regionální míra nezaměstnanosti půjde dolů nějak markantně.“

Vývoj míry nezaměstnanosti v Česku od června 2014 do června 2015 | Foto: ČTK

ČTK, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme