V Česku klesá počet nepojištěných vozidel i škod

Česká kancelář pojistitelů třetím rokem uplatňuje sankce na řidiče, kteří nemají sjednané povinné ručení. Tito vlastníci vozidel musejí platit příspěvek do garančního fondu. Podle posledních výzkumů se dostavují pozitivní výsledky. Počet nepojištěných vozidel a množství nepojištěných škod se rok od roku snižuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hustý provoz v Praze (ilustrační foto)

Hustý provoz v Praze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Porovnáme-li údaje o všech registrovaných a všech pojištěných vozidlech, ukazuje to na asi 600 000 registrovaných nepojištěných vozidel. My ale víme, že ne všechna jsou provozována, náš reálný odhad týkající se reálně provozovaných nepojištěných vozidel se projevuje někde kolem 120 000 vozidel, i to je ovšem dost podstatné množství,“ říká výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

„Pokles nepojištěných vozidel je přitom značný, od roku 2008 až dosud je zhruba sedmadvacetiprocentní, což je velmi významná redukce.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká kancelář pojistitelů třetím rokem uplatňuje sankce na řidiče, kteří nemají sjednané povinné ručení

Srovnávat situaci v České republice s okolními státy je podle Jakuba Hradce velmi těžké i proto, že existují velmi odlišné právní úpravy.

„Víme, že ve Finsku a Švédsku se po desetiletém uplatňování tohoto systému dostali pod jedno procento nepojištěných vozidel, my jsme dneska někde na úrovni 1,3 nebo 1,4 % provozovaných nepojištěných vozidel. Je jasné, že začínáme patřit k evropským zemím, kde je boj s nepojištěnými vozidly velmi úspěšný,“ dokládá Hradec pozitivní výsledky i čísly.

„Například Velká Británie je někde kolem pěti nebo šesti procent. Z tohoto pohledu je náš výsledek špičkový,“ uzavírá Jakub Hradec.

Tomáš Pavlíček, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme