V Česku novinka a v zahraničí standard, to je neomezené volání z mobilu

Zákazníci mobilních operátorů se konečně dočkali. Do České republiky dorazily levné neomezené tarify. U nás ceny klesnou na polovinu. Ale dá se na to pohlížet i jinak. Konečně srovnáme cenovou hladinu s civilizovaným světem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odposlech, ilustrační foto

Odposlech, ilustrační foto | Foto: Stock.xchng

Nabídka neomezených tarifů je v Evropě velmi bohatá.

Třeba v Německu se pohybuje od 20 do 80 eur měsíčně v závislosti na tom, co vše je neomezené. Srovnatelné tarify jsou v Belgii k dispozici za 28 eur. A i u sousedů na Slovensku se dá objednat za 30 eur.

Zkušenost ze Slovenska říká, že vývoj cen služeb mobilních operátorů hodně ovlivnilo přijetí eura. Zákazníci najednou mohli jednoduše srovnat třeba ceny doma a v Rakousku. A téměř okamžitě donutili operátory zlevnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké jsou nabídky neomezeného telefonování v zahraničí, shrnuje Ondřej Bouda

Slovensko se může chlubit také velmi výhodnými nabídkami na volání po Evropě. Do zahraničí mohou zákazníci využít volné minuty a z ciziny domů volají za normální ceny. Je to dané tím, že mnoho Slováků vyráží za studiem nebo prací do ciziny a po těchto službách je velká poptávka.

Ani Amerika není v nabídce neomezeného volání výjimkou. Ve Spojených státech nabízejí tuto službu všichni 4 hlavní operátoři.

Neomezené volání se dá pořídit i za 25 dolarů - tedy v přepočtu 500 korun - za jednu linku na měsíc. To ale v případě jakési množstevní slevy, když si zákazník předplatí rodinný plán pro 4 telefony najednou. Pro jednotlivce se pohybuje cena obvykle od 50 do 70 dolarů - tedy zhruba 1 000 až 1 400 korun měsíčně.

Je ale samozřejmě třeba mít na paměti, že kupní síla Američanů je přece jenom větší než v České republice.

Jeden z amerických operátorů také nabízí také neomezené volání turistům na krátkou dobu už za 3 dolary (přibližně 60 korun) na jeden den. Je v tom ovšem háček: američtí operátoři nemají v mnoha místech stoprocentní pokrytí, a tak jsou zejména mimo velká města místa, kde musí zákazník využít roamingu jiného operátora. A to se pak může značně prodražit.

Pokaždé pak také záleží na tom, jaké datové služby a v jaké rychlosti chce zákazník v rámci paušálu využívat. Obecně pak platí, že v Americe vyjde telefonování z mobilu a datové služby levněji než v Čechách, ale o něco dráž než v některých jiných evropských zemích.

Čeští operátoři sice srovnávají krok se světem v oblasti neomezeného volání, ale kde jsou opravdu pozadu, tak to jsou právě datové služby. Ve světě jsou standardem sítě třetí generace a už se dají sehnat i služby LTE, což je připojení, které může přenášet zhruba 60 megabit za sekundu.

Pokud u nás opustíme větší města, tak je problém i s připojením na pomalé sítě druhé generace a o LTE si zatím může český zákazník nechat jen zdát.

Vít Pohanka, Ondřej Bouda, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme