V Česku přibylo 11 tisíc živnostníků. Podnikání láká nízkými úroky i dobrou kupní silou spotřebitelů

Počet lidí, kteří se v Česku živí samostatnou výdělečnou činností, stoupl v letošním prvním pololetí o 11 tisíc na 992 tisíc. Růst přitom nastal především ve druhém čtvrtletí. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Loni počet podnikatelů, tedy například soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, vzrostl o 5 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seznamka chce pomoct najít lásku lidem s postižením. Ilustrační foto.

Seznamka chce pomoct najít lásku lidem s postižením. Ilustrační foto. | Zdroj: Pixabay

„Zpráva navazuje na trend z konce posledních dvou let, kdy přibývá počet živnostníků," řekl prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Důvodem je podle něj dobrá kupní síla spotřebitelů, chuť firem investovat do rozvoje, kondice okolních trhů, kam směřuje export, ochota bank financovat drobné podnikatele a nízké úroky. Těší jej, že mají opět chuť podnikat mladí lidé a že vzniká hodně takzvaných start-up projektů.

Nejvíc podnikatelů je v Praze (173 tisíc) a také Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejméně naopak v Karlovarském a Libereckém regionu.

Ze všech osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) vzrostl o 7000 na 585 tisíc počet těch, kteří mají samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní. Počet těch, kteří ji mají jako vedlejší, tedy pro ně podnikání není hlavním zdrojem příjmů, stoupl o 3 tisíce na 407 tisíc.

Čtvrtina malých podnikatelů využívá roboty, zvyšují produktivitu a kvalitu, ukazuje průzkum

Číst článek

Zásadní vliv podnikatelů

Povinnost platit zálohy na důchodové pojištění mělo koncem června 686 tisíc OSVČ, o 9 tisíc více než loni. Pojistné na nemocenské pojištění si platilo 90 tisíc osob, proti loňsku tisíc méně. Účast na nemocenském pojištění je u OSVČ dobrovolná. Zbývající živnostníci se pojišťují u komerčních společností, nebo si vytvářejí rezervy pro případ nemoci.

V žádném jiném státě Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků v Česku podílejí více než 95 procenty a jsou největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.

Anna Horáčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme