V Česku přibylo nezaměstnaných

Počet nezaměstnaných se za první měsíc roku zvýšil skoro o 14 tisíc. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí míra nezaměstnanosti tak v lednu stoupla na 7,9 procenta z prosincových 7,7. Znamená to, že v současné době skoro půl milionu Čechů marně shání práci. Nezaměstnanost ale stoupla méně, než bylo v minulých letech obvyklé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na úřadu práce

na úřadu práce | Zdroj: ČTK

Podle analytiků za to může například silný růst ekonomiky nebo fakt, že do důchodu odchází silné poválečné ročníky a na trh nastupují slabé ročníky z konce minulého režimu.

Podle Petra Dufka z ČSOB je důvod lednového zvýšení prostý - v lednu opravdu přišla zima a řada sezónních prací musela skončit. Od února by už mělo zase nezaměstnaných ubývat: "Když se podíváme na loňský leden, tak míra nezaměstnanosti tehdy dosahovala 9,2 %. Současný výsledek je tedy velmi dobrý. Hlavním důvodem snižování nezaměstnanosti je silný ekonomický růst, který vytváří nová pracovní místa."

Martin Knitl, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme