V Česku přibylo podnikatelů, jde prý ale hlavně o cizince

V Česku přibylo podnikatelů o 30 tisíc. Celkové číslo se tak vyšplhalo na více než dva miliony, což je novodobý rekord. Čím dál více lidí se vzdává jistoty zaměstnání a snaží se postavit na vlastní nohy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelé /ilustrační obrázek/

Podnikatelé /ilustrační obrázek/ | Foto: Comstock Images

Vyplývá to ze statistik Ministerstva průmyslu a obchodu, které zveřejnil server Podnikatel.cz. Předseda sdružení podnikatelů Bedřich Danda má však jiný názor: „Je to jen spekulace, ale myslíme si, že počet narůstá zejména z ukrajinských dělníků, kteří do České republiky přijdou a na živnostenský list zde pracují pod jakýmsi s.r.o.. Další část tvoří občané z Dálného východu, mám vážné obavy, že se velká čísla nárůstu rekrutují z těchto lokalit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvětšující se počet podnikatelů vysvětluje Beřich Danda

Danda také dodává: „Cizinci se zde zaregistrují, udělají si živnostenský list a začnou pracovat pro jakousi společnost. Vzniká pak nebezpečí daňového nebo sociálně-zdravotního úniku.“

Velký problém představuje schwartz systém

Velkým problémem je podle předsedy Svazu podnikatelů také fakt, že tyto firmy fungují na základě tzv. schwarz systému, kdy propouštějí své zaměstnance a zpětně je potom nabírají na živnostenský list.

„Nelze konkurovat firmě, která zaměstnává pracovníky na schwarz systém, následně neplatí žádné daně a po půl roce to zabalí,“ podotýká Danda.

Na principu schwarz systému ale nepracují v České republice pouze cizinci. Podle slov Bedřicha Dandy není dobře, když tento systém nahrazuje běžné zaměstnání. „I jedna velká česká pojišťovací společnost takto zaměstnává své pracovníky, kterých je v Praze údajně až osm set,“ říká Danda.

„Veškeré povinné platby padají na tohoto podnikatele a firma nenese žádná rizika. Skutečný podnikatel, který si nehraje na zaměstnance, je pak postižen, protože vznikají nerovné podmínky,“ vysvětluje Bedřich Danda, předseda Svazu podnikatelů.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme