V Česku přibývá chronických dlužníků. Zadlužování berou jako sport

Mezi dlužníky vzniká nová kategorie opakovaně zadlužovaných lidí. Ti jsou lhostejní ke svým závazkům a záměrně je nesplácejí. Vyplývá to ze statistik inkasní agentury EOS KSI.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Někteří lidé berou zadlužování jako sportovní disciplínu. Je jim jedno, jestli své dluhy splatí, nebo ne. Tedy spíš dopředu počítají s tím, že je nesplatí. Opakovaně se spoléhají na to, že jejich nesplacené závazky budou promlčeny. Podle inkasní agentury EOS KSI se počet notorických dlužníků za tři roky více než zdvojnásobil.

Označení ‚notorický dlužník‘ se dá použít u lidí, kteří se zadlužují opakovaně v krátkých časových úsecích, nesplácí a berou si více než dvě půjčky najednou. Nejvyšší nárůst zaznamenala agentura u osob s pěti dluhy, kterých je proti roku 2009 čtyřikrát více. Nově se objevují i dlužníci, kteří nesplácejí až šest půjček najednou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O fenomén chronických dlužníků se zajímala redaktorka Jitka Hanžlová

Strategie chronických dlužníků se jim až překvapivě často vyplácí. České firmy totiž své pohledávky mnohdy ani nezačnou vymáhat. Zvlášť to platí v případě drobných dluhů. Interní náklady mimosoudního řízení jsou relativně vysoké a částka, získaná při soudním řízení, často nestačí ani pokrýt výlohy vymáhání.

Jednatel inkasní agentury Vladimír Vachel si myslí, že by proti chronickým dlužníkům pomohla závazná norma, která by stanovovala oprávněné a přiměřené náklady mimosoudního vymáhání přenositelné na dlužníka, a také sjednocení praxe přiznávání nákladů soudního zastoupení jednotlivými soudy.

Společnost Creditreform včera vydala aktuální údaje o vývoji insolvecí v červenci. Insolvenčních návrhů na spotřebitele bylo o 51 procent více než před rokem. V červenci bylo v insolvenci 1927 lidí. A o odlužení žádalo 2037 lidí. Přibývá také osobních bankrotů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme