V Česku přibývá dlužníků, kteří mají více exekucí najednou

V Česku je rekordní počet dlužníků. Spotřebitelský úvěr nebo třeba hypotéku splácí více než tři miliony lidí. Mezi nimi jsou ale i ti, kteří půjčky splácet nezvládají. Exekuci má v Česku více než 730 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce (ilustrační foto)

Exekuce (ilustrační foto) | Foto: Česká televize

Nesplacená hypotéka, leasing nebo třeba půjčky na dovolenou – to jsou nejčastější důvody, proč lidé musí následně řešit exekuci.

Té se bojí i sedmatřicetiletý Vlastimil Blaťák, se kterým jsme natáčeli na začátku roku. Má těžce postiženou dceru. Péče o ni ho měsíčně stojí až 20 tisíc korun. „Dnes a denně se vracím domů a s obavou sahám na vypínač, jestli jde ještě proud. Už pět let,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stovky tisíc Čechů má více exekucí najednou. Natáčela o tom reportérka Zuzana Švejdová

Podle prezidentky Exekutorské komory Pavly Fučíkové navíc přibývá neplatičů, kteří mají více exekucí najednou. Čtyři a více exekucí má v současnosti skoro 400 tisíc lidí.

„Exekuce se koncentrují do stále užší části společnosti. Jedna exekuovaná fyzická osoba má nyní podle našich statistik v průměru 5,8 exekuce. Ještě před dvěma lety to bylo 3,3 exekuce,“ říká Fučíková.

„Ještě markantnější je nárůst u osob s 10 a více exekucemi. Takových osob je evidováno přes 120 tisíc. To je dvakrát více než v roce 2013.“

„Situace je natolik vážná, že aktuálně je přes 30 procent nově nařizovaných exekucí uvalováno na osoby s 10 a více exekucemi,“ upozorňuje Fučíková. Takto zadlužení lidé často nedosáhnou ani na osobní bankrot.

'Exekuce nejsou zadarmo'

Věřitelé by podle komory exekutorů měli mít motivaci zvážit, zda má skutečně smysl podávat konkrétní exekuci. Nástrojů je podle Fučíkové řada: od povinného poplatku za podání exekuce, jak je tomu například na Slovensku, přes úhrady nákladů za neúspěšné exekuce až po povinné zálohy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvyšujícím se počtu vícečetných exekucí mluvily reportérka Blanky Černá a Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR

Exekutor by měl mít zároveň možnost za určitých podmínek možnost exekuci zastavit, a tím systém dál nezatěžovat. „Stát i věřitelé si musí uvědomit, že exekuce nejsou zadarmo,“ uvádí Fučíková.

Problém řeší i ministerstvo spravedlnosti. Právě mnohočetné exekuce jsou předmětem připravované novely insolvenčního zákona.

„Jednou diskutovaných z možností je i ‚překlopení‘ exekučního řízení do řízení insolvenčního. Z mnohočetných exekucí jedné osoby by tak došlo k sjednocení do jednoho insolvenčního řízení,“ dodává mluvčí rezortu Tereza Schejbalová.

Exekuce - předlužení občané | Foto: Český rozhlas

ČRo, Zuzana Švejdová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme