V Česku přibývá dolarových milionářů. Jejich počet se od loňska přehoupl přes 25 tisíc

V Česku přibylo v minulém roce 2200 nových dolarových milionářů, jejich počet se tak zvýšil o 9,5 procenta na rekordních 25 400. Počet dolarových milionářů v ČR nadále roste rychleji, než je celosvětový průměr. Růst tak činil 7,5 procenta a jejich počet se dostal rovněž na historické maximum. Vyplývá to ze Zprávy o světovém bohatství, kterou v úterý zveřejnila společnost Capgemini.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar (ilustrační foto)

Dolar (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Dolaroví milionáři jsou definováni jako ti, kteří mají investovatelné jmění jeden milion amerických dolarů (22 milionů Kč) a více, s výjimkou hlavního bydliště, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé spotřeby.

Podle zprávy dohlíží správci majetku na 32,1 procenta bohatství dolarových milionářů. Zbytek je obvykle v hotovosti a na retailových bankovních účtech, v podnicích, nemovitostech a investicích.

Bohatství dolarových milionářů rostlo loni v průměru o 8,2 procenta. Severní Amerika a Evropa dohnaly v roce 2016 tempo růstu Asie a regionu Tichomoří. Řada trhů, včetně Ruska a Brazílie, významně posílila své postavení.

Dolarových milionářů už je v Česku přes 23 tisíc. Investují do půdy, pozemků i firem

Číst článek

Rusko po mírném poklesu v roce 2015 zaznamenalo nejrychlejší nárůst počtu i bohatství dolarových milionářů, a to zhruba o pětinu. Brazílie po výrazném poklesu v roce 2015 zaznamenala v roce 2016 dvojciferný nárůst počtu dolarových milionářů i jejich bohatství.

Průměrná hodnota investic dolarových milionářů pod dohledem správců majetku stoupla o téměř čtvrtinu. Zisk přitom značně převyšuje příjmy z méně nákladných pasivních indexových fondů.

Správci majetku podle zprávy však nyní čelí hrozbě, že takzvané BigTech společnosti (tedy datové technologické společnosti, které se primárně nevěnují finančním službám, například Google, Amazon, Alibaba, Apple, Facebook) začnou nabízet služby spojené se správou majetku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme