V Česku přibývá lidí, kteří si podnikáním pouze přivydělávají, naopak živnostníků ubývá

V Česku přibývá živnostníků, kteří si podnikáním k běžnému zaměstnání nebo studiu pouze přivydělávají. Podle České správy sociálního zabezpečení jich je poprvé v historii přes 400 tisíc. Naopak mizí lidé, kteří mají podnikání jako hlavní zdroj příjmů. Oproti loňskému roku jich ubylo téměř 6 tisíc. Upozornil na to server Podnikatel.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Daňové přiznání | Foto: Filip Jandourek

„Například studium, pobírání rodičovského příspěvku nebo i klasické zaměstnání. V případě vedlejší činnosti osoba platí důchodové pojištění v okamžiku, kdy dosáhne za určitý rok rozhodné částky,“ vysvětluje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová, v jakých případech je samostatná výdělečná činnost považována za vedlejší. Aktuálně je tato částka necelých 65 tisíc ročně, tedy 5400 korun měsíčně.

Podle pravicové opozice mohou za setrvalý úbytek drobných a středních podnikatelů vládní opatření, jako například plánovaná elektronická evidence tržeb.

K 30. červnu evidovala ČSSZ celkem 403 912 osob samostatně výdělečně činných vedlejších. Za posledních sedm let tak přibylo přes 113 tisíc lidí, kteří si podnikáním jen přivydělávají. Naopak počet OSVČ hlavních klesá. Těch bylo k letošnímu 30. červnu zhruba o šest tisíc méně oproti loňskému roku. A oproti 30. červnu 2009 jde o pokles o 80 tisíc.

„Rostoucí byrokracie a špatné nálepkování podnikatelů a živnostníků přispívá k tomu, že mnozí s podnikáním skutečně končí. A obávám se, že až nastoupí elektronická evidence tržeb, bude ten trend ještě výraznější. Bude to samozřejmě škoda, protože páteří ekonomiky jsou vždy drobní a malí živnostníci,“ říká předseda poslaneckého klubu opoziční ODS Zbyněk Stanjura.

To ale odmítá například předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava z vládní ČSSD. Podle něj není úbytek živnostníků tak velký a elektronická evidence tržeb by naopak měla narovnat podnikatelské prostředí.

„Řada živnostníků třeba i přemýšlí tak, že se raději nechají zaměstnat, než aby sháněli zakázky, aby se museli probojovávat administrativou. To je pochopitelné. To, že někteří podnikají ještě vedle hlavního zaměstnaneckého poměru, v tom také nevidím nic špatného, samozřejmě chtějí si přilepšit ke svým domácím rozpočtům,“ říká Votava.

Podnikatel.cz upozorňuje, že otázkou také zůstává, co s počtem OSVČ hlavních a vedlejších udělá elektronická evidence tržeb (EET), zvláště pokud projde pozměňovací návrh lidoveckých poslanců. Ti totiž navrhují, aby se podnikatelů s nižšími příjmy EET netýkala.

Živnostníci / OSVČ | Foto: Český rozhlas

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme