V Česku roste počet firem, které profesionálně tunelují menší podniky

Tunelování podniků se dostává stále více na profesionální úroveň. Existují firmy, které nechávají zmizet desítky podniků. Dodavatelům a věřitelům pak zůstanou jen "oči pro pláč". Upozorňuje na to úvěrová pojišťovna KUPEG.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - české bankovky

Peníze - české bankovky | Foto: Ladislav Bába

Pojišťovna přitom vychází ze svých bohatých zkušeností. Jen za loňský rok pojistila pohledávky téměř 10 tisíc firem ve výši přes 100 miliard korun. Potíže registrovala u šesti set odběratelů a jejich nesplacené závazky dosáhly půl miliardy korun.

Podle generálního ředitele pojišťovny Michala Veselého je alarmující, že roste počet podvodů. Nejde jen o to, že nastrčené firmy si objednávají zboží, za které neplatí. Množí se i případy takzvaných mizejících firem. Podle Veselého jde o propracovaný systém na profesionální úrovni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak profesionální firmy tunelují menší podniky, zjišťovala Jitka Hanžlová

„Vlastníci, kteří se rozhodnou ukončit fungování své společnosti, firmu prodají profesionálovi, který ukončí její činnost, ale bohužel v neprospěch především dodavatelů a zaměstnanců. Firma během jednoho nebo dvou dnů přestane fungovat, ukončí veškeré platby a zaměstnancům je odepřen přístup do společnosti. Nový vlastník podnik během jednoho nebo dvou měsíců opustí a společnost končí v rukách bílého koně a není možné očekávat její pokračování,“ popsal postup těchto firem Veselý.

Bílý kůň je většinou mladý člověk mezi dvaceti až pětadvaceti lety ze severní Moravy nebo ze Slovenska. Než dodavatel začne urgovat zaplacení pohledávky, už nemá peníze z koho vymáhat.

„Dodavatelé společnosti, která prochází takovouto změnou, nemají šanci zjistit, že k tomu došlo. Společnosti v průběhu jednoho nebo dvou měsíců zaregistrují, že jim odběratel přestal platit, a v té době je už poradce dávno pryč a firmu vlastní bílý kůň. V takové fázi se už většina společností ani nepokouší o zahájení insolvenčního řízení a pohledávky odepíše.“

Takzvaný poradce přitom tuneluje firmy profesionálně. „Narazili jsme na některé společnosti, které dokázaly tímto způsobem zlikvidovat kolem 30 až 40 společností,“ upozorňuje Veselý.

Legální tunel

Jména takových profesionálních společností, za nimiž zůstávají "zmizelé" firmy, Michal Veselý zveřejnit nemůže. Právníci pojišťovny zkoumají možné kroky, ale zdá se, že prodeje podniků nejsou v rozporu se zákony. Pro dodavatele je obtížné poznat varovné signály, protože často jde o zavedené spolehlivé odběratele, kteří fungují více než 10 let. A často jsou to menší rodinné firmy.

„Všechny společnosti by si měly uvědomovat, že takové riziko existuje. Všichni pracovníci, kteří přicházejí do styku s odběrateli, by měli být v pozoru a sledovat veškeré změny v chování odběratele. To je jediná šance včas zaregistrovat možné problémy. Pak už je to o tom učinit příslušné kroky, zastavit dodávky a nesedět s rukama v klíně,“ radí Michal Veselý.

Riziko, že dodavatel narazí na firmu, která zmizí, radikálně roste. Podle zkušeností úvěrové pojišťovny KUPEG je takových případů stále více. Nikdy jich nebylo víc než v posledních 12 měsících.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme