V Česku se hodně staví - v Praze zlevňují byty

Česko zažívá stavební boom. Letos se začalo stavět skoro o tisícovku bytů více než loni. Naopak počet dokončených bytů výrazně klesl - až o 15 procent. Mnoho jich totiž zůstává rozestavěno. Situaci podle statistiků ovlivnily levné hypotéky i očekávané zhodnocení investic do výstavby po vstupu země do Evropské unie. V Praze i proto mírně klesají ceny panelových bytů. Radiožurnálu to potvrdili někteří realitní makléři. Ostatní mluví o stagnaci cen. Očekává se, že ceny panelových bytů budou klesat i dál a to zvláště po našem vstupu do Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

moderní stavba

moderní stavba | Foto: Jan Rosenauer

Ceny panelových bytů na velkých pražských sídlištích byly nadhodnoceny, říká realitní makléř z kanceláře Maxima Jiří Hamr: "Před 3-4 měsíci stál byt 3+1 v Bohnicích slušně zařízená okolo 2 miliónů, teď se pohybuje kolem 1 800 tisíc." Jeho slova potvrzuje také realitní makléř Robert Perzajn z kanceláře Centa. "Zhruba od začátku prázdnin panelové byty velikosti 3+1, 4+1 a větší - ta cena se momentálně snížila o 100-200 tisíc." Jednatel realitní akcneláře Horen Jaroslav Horký mluví spíše o stagnaci cen. "Za minulé tři měsíce tato hladina nešla nahoru, z naší zkušenosti ani nešla dolů."

Všichni se shodují na tom, že ceny panelových bytů rozhodně nepůjdou nahoru. "To je taková ta cenová relace, která se teď bude pohybovat po celý další rok," říká Jiří Hamr. Makléř Robert Perzajn potom očekává ještě další pokles cen u panelových bytů. "Se vstupem do Evropské unie byty v panelových domech začnou ještě více klesat, protože sem vstoupí velké množství developerských firem a bude se hodně stavět nová výstavba, která pravděpodobně ty ceny bytů skutečně dostane ještě níž než teď."

U cihlových bytů v Praze se naopak žádný pokles cen neočekává. V jiných městech zdražují i panelové byty. Například v Brně se ceny za rok zvýšily u malých bytů až o 300 tisíc korun.

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme