V Česku se letos začne stavět 160 kilometrů dálnic

V nadcházejících měsících se začne stavět 160 kilometrů nových dálnic. Některé úseky budou otevřeny už letos, další v příštím roce. Jde o nejrozsáhlejší výstavbu za poslední léta. Celkem je nyní v České republice v provozu necelých 600 kilometrů dálnic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Omezení provozu na dálnici

Omezení provozu na dálnici | Foto: Jan Rosenauer

Na nové dálnice půjdou peníze ze státního rozpočtu i z fondů Evropské unie. Brusel dá Česku na dopravní infrastrukturu skoro360 milionů eur. Letos se tak dočkáme 16kilometrového úseku brněnské dálnice D1 Mořice - Vyškov a také navazujícího úseku Mořice - Kojetín s připojením na silnici I/47 do Ostravy.

Prodloužena bude také dálnice D11, a to z Poděbrad do Chlumce nad Cidlinou. "Tak, abychom ulehčili Kolínu od průjezdné dopravy a zásobování automobilky, a chceme, aby v dalším roce byla dokončena dálnice až do Hradce Králové," upřesnil ministr dopravy Milan Šimonovský.

Zmiňované úseky budou podle všeho otevřeny v polovičním profilu s tím, že se jejich úplné dokončení plánuje na příští rok. Dálniční síť se má rozrůstat také na severní Moravě a v severních Čechách. Například hraniční most na dálnici D8 bude otevřen v roce 2006.

Loni stát investovat do stavby dálnic 13,9 miliardy korun, což bylo o 73 procent více než o rok dříve. Do všech druhů dopravní infrastruktury směřuje z různých veřejných zdrojů ročně 70 miliard korun.

Dušan Valenta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme