V Česku se loni vyrobilo víc než milion automobilů

Výroba aut v Česku v loňském roce překročila o 72 tisíc magickou hranici jednoho milionu vozidel. V porovnání s rokem 2009 to byl nárůst o více než 10 procent, stojí v dnešní bilanční zprávě Sdružení automobilového průmyslu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaparkované nové vozy značky Škoda

Zaparkované nové vozy značky Škoda | Foto: Škoda Auto

Více než z poloviny se na této produkci podílela Škoda Auto, asi třetinou automobilka TPCA a pětinou firma Hyundai. Česko se tak zařadilo mezi 15 zemí, kde se vyrobí více než milion vozů ročně.

"Česká republika patří tradičně mezi průmyslové velmoci," komentoval tuto zprávu prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn. A doplnil:

"Je to naše výhoda a doufám, že si ji do budoucna udržíme, protože taková tradice se buduje dlouho." Zmínil také skutečnost, že průmysl se v průběhu krize 2008-2009 ukázal jako odolnější, než jiné sektory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veronika Sedláčková diskutovala s Martinem Jahnem, prezidentem Sdružení automobilového průmyslu

Prodej nových vozů v EU přitom loni poklesl o pět procent. Tento nepoměr pravděpodobně ukazuje na zvyšující se kvalitu aut produkovaných v České republice. Vývoz se také stále více zaměřuje na země mimo EU.

Dalším faktorem je náběh výroby v nové továrně Hyundai, kde je růst vyšší, než u zaběhlých závodů. A jaké jsou prognózy pro letošní rok?

Motorem růstu bude export

"Nárůst se bude odvíjet spíše od exportu, ten český trh se bude patrně také mírně zlepšovat, ale ty hlavní nárůsty očekávám spíše od exportu," nastínil Martin Jahn možný vývoj v letošním roce.

"Ten český trh, oproti produkci, je poměrně malý. Takže v podstatě všechny automobilky vyvážejí okolo devadesáti procent své produkce do zahraničí," popsal situaci v tuzemsku.

Veronika Sedláčková, Ludvík Bortl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme