V Česku se opět rozběhl obchod s emisními povolenkami

Český registr s emisními povolenkami dnes obnovil obchodování. Po osmé hodině ráno byl rejstřík připojen na evropský mechanismus obchodování. Podstatná část ukradených kreditů se vrátila majitelům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Po více než dvouměsíční přestávce, kterou si vynutil hackerský útok spojený s krádeží více než milionu těchto kreditů, byl zájem obchodníků hned po otevření trhu velký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle obchodníka s emisními povolenkami z firmy Carbon Warehouse Jana Fouska je trh stále ochromen

„Zaznamenali jsme velký zájem držitelů účtů o realizaci převodů,“ potvrdil Radiožurnálu ředitel společnosti OTE - organizátora trhu s elektřinou Jiří Šťastný.

„Největší radost máme z převodů, které znamenají návrat zhruba 220 tisíc kusů povolenek z Estonska zpět na účty do Čech. Tyto povolenky dokázala česká policie ve spolupráci s estonskou policii zajistit,“ dodal.

Stále panuje strach

Podle obchodníka s emisními povolenkami z firmy Carbon Warehouse Jana Fouska ale na trhu stále panuje strach, protože Evropská komise ještě nezveřejnila celkový seznam čísel kradených povolenek. Většina spotových burz je proto zavřená, funguje pouze jediná.

„Obchodníci teď musí být velmi obezřetní. Kompletně jsme zastavili obchodování s menšími společnostmi, které nás využívaly jako cleeringhouse a obchodujeme pouze s takzvanými členy národního alokačního plánu, tedy s fyzickými podniky, které mají vlastní komíny a mají právo vypouštět emise skleníkových plynů,“ řekl Fousek.

„I tak většinou chtějí naše protistrany a burzy oficiální potvrzení o tom, kde je původ povolenek, chtějí mít potvrzení, že firma pro kterou prodáváme, dostala povolenky přímo od vlády. Situace je to obtížná a velmi zdržuje a přímo paralyzuje obchody,“ dodal Jan Fousek.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová, Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme