V Česku se otevře trh s energiemi

Velké podniky by si mohly od počátku příštího roku vybrat svého dodavatele zemního plynu. Počítá s tím novela tzv. energetického zákona, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Podle normy, kterou teď posoudí senátoři, by měl být od roku 2006 liberalizován i celý trh s elektřinou s výjimkou domácností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynové potrubí

plynové potrubí | Foto: Huap Choon

Pro maloodběratele by se měl tento trh uvolnit ke konci roku 2006. Trh se zemním plynem má být podle novely otevřen od roku 2007.

"A protože byly přijaty evropské směrnice z roku 2003, tak nebudou muset být vybaveni speciálním měřením, ale budou moci požádat o tuto dodávku se stávajícím měřidlem, ona jim bude dodána, bude to takzvaná instance poslední míle či posledního dodavatele, a bude to v režimu stávajícím, to znamená zjednodušeném, pro toho malinkého odběratele typu bytová jednotka," upřesnil k části novely tzv. energetického zákona poslanec ODS Oldřich Vojíř.

Předseda sněmovního hospodářského výboru Josef Hojdar z ČSSD předpokládá, že norma začne platit od příštího roku. Věří totiž, že projde i horní parlamentní komorou a že nebude vetována ani prezidentem. "Počítáme s tím, protože to máme předjednáno i se Senátem, že by tam k tomu neměly být žádné větší výhrady, a vzhledem k tomu, že se jedná o takto skutečně technickou normu, ve které politika není zastoupena, tak že by ani u pana prezidenta neměl být problém."

Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme