V Česku se staví méně bytů

V Česku se staví méně bytů než minulý rok Počet zahájených staveb bytů klesl v prvním čtvrtletí meziročně o 130 bytů. Dnes to oznámil Český statistický úřad. Dokončených bytů bylo naopak o 1082 meziročně víc. Zvýšil se také počet rozestavěných bytů, a to o víc než osm tisíc na víc než 141.000 bytů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

byt

byt | Foto: Jan Rosenauer

Nejvyšší nárůst zahájených staveb bytů byl zaznamenán u rodinných domů. Pokles nastal hlavně u zahájené výstavby bytových domů, dále v nástavbách, přístavbách a vestavbách bytových domů. Podle analytika Volks Bank Vladimíra Pikory rekordně vysoká nezaměstnanost odradila lidi od pořízení bytu, nikoliv však domu.

"Za odlišným vývojem výstavby rodinných a bytových domů stojí to, že poptávku po nich tvoří odlišné skupiny obyvatelstva. Ta část, která si chce pořídit rodinný dům, má obvykle vyšší příjmy a je ve svých rozhodováních méně závislá na současném vývoji ekonomiky než lidé, kteří si pořizují byty," míná Pikora.

Růst dokončených bytů zaznamenali statistici u téměř všech kategorií staveb. Nejvíc se dokončovaly byty v bytových domech a domech s pečovatelskou službou. Nejvíc bytů bylo dokončeno v Praze a Středočeském kraji, nejméně v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme