V Česku se v létě ubytovalo o 10 procent více turistů než loni

Ekonomická krize možná přispívá k českým levnějším cenám. V hotelech, penzionech a kempech se totiž podle Českého statistického úřadu v létě ubytovalo skoro pět milionů turistů. To je o proti stejnému loňskému období o deset procent víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha

Praha | Foto: Jaroslav Skalický

Na nárůstu návštěvnosti i počtu přenocování se podepsali zejména cizinci. Podle statistiků zvýšenou poptávku po ubytování zaznamenaly všechny kategorie ubytovacích zařízení. Velice úspěšnou sezonu měli hlavně provozovatelé kempů.

Podle analytika Mag Consulting Jaromíra Beránka zůstává Česká republika - i přes určité ekonomické problémy v řadě západoevropských států - vyhledávaným cílem cestovního ruchu. A to hlavně kvůli cenám za ubytování, které jsou ve srovnání se západní Evropou daleko nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letní turistickou sezónu v Česku hodnotil ve Světě o druhé analytik Mag Consulting Jaromír Beránek

„Kvalitou služeb zejména v hotelových zařízeních jsme v současné době v podstatě na stejné úrovni jako západní Evropa,“ poznamenal Beránek, podle něhož na kvalitě poskytovaných služeb v posledních třech, čtyřech letech zapracovaly i tuzemské kempy.

„To se velmi výrazně promítlo i do návštěvnosti cizinců v letošním třetím kvartálu, kdy k nám do kempů přijelo – ve srovnání s loňským třetím kvartálem - o 28 procent cizinců více.“

Největší zájem o Českou republiku už tradičně projevili turisté z Německa, kteří tvoří třetinu všech zahraničních návštěvníků. Druhou nejpočetnější skupinou byli Rusové. Těch k nám sice každý rok jezdí více, ale podle Beránka už začínají zvažovat náročnost získávání víz.

„Jestli ještě před dvěma roky byly meziroční indexy na úrovni 30-35 procent, letos to nedosáhne ani 20 procent,“ upozornil analytik Mag Consulting

Češi dovolenou zkracují

Pokud jde o české turisty, na celkové statistice hlavní letní sezony je podle něj možné vypozorovat, že na dovolených začali šetřit.

„Češi si dovolenou v tuzemsku, stejně tak jako v zahraničí, v letošní letní sezoně neodpustili, ale zůstali na letní dovolené v hromadných ubytovacích zařízeních, to znamená především v hotelech, kempech, penzionech a podobně, zhruba polovinu doby ve srovnání s loňským rokem, a to je velmi alarmující. Jinými slovy, Češi šetří a velmi účelně se snaží vynakládat svoje finanční prostředky za jakoukoliv dovolenou,“ dodal Jaromír Beránek.

Ondřej Černý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme