V Česku ubývá zemědělské půdy. Ne vždy je to negativní trend

V Česku ubyla v posledních letech víc než tři a půl procenta zemědělské půdy. Podle průzkumu zvaného Agrocenzus, který zveřejnil Český statistický úřad, bylo u nás v roce 2000 evidováno přes 3,6 milionů hektarů půdy, v roce 2010 to bylo o zhruba 120 tisíc hektarů méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina

Krajina | Foto: Alena Kopřivová

Podle agrárního analytika Petra Havla není ubývání zemědělské půdy problém jenom České republiky. Například v celé Evropské unii se podle statistik ročně ztrácí asi 1000 kilometrů čtverečních hodnotné půdy. V rozvojových zemích zemědělská půda pak ubývá v důsledku zvyšování populace.

V Česku nejvíce klesla rozloha orné půdy - o více než osm procent. Velkou roli v tom hraje zábor půdy pro stavební účely, zejména v okolí měst.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ubývání zemědělské půdy mluvil ve Světě o osmé agrární analytik Petr Havel

„V České republice se zabírá zemědělská půda zejména v okolí měst a kupodivu je to velice často velice kvalitní zemědělská půda. Teprve loni se po mnoha letech snažil stát tomuto zabránit přijetím novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která významně zvýšila poplatky za vyjímání půdy z půdního fondu. Podle mého názoru jsou ale ty poplatky stále ještě malé,“ poznamenal Havel.

Na takovýchto pozemcích pak často vyrůstají satelitní městečka nebo sklady různých společností, což podle Havla přispívá ke zvýšení rizika erozí a následně i povodní.

„Jinak ovšem - pokud budeme mluvit o orné půdě - to největší gró, které se v posledních letech stalo, je, že se část této orné půdy převedla na trvalé travní porosty, což je v podstatě ale pozitivní trend. Negativní jsou ta logistická centra,“ dodal agrární analytik.

Martina Mašková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme