V Česku výrazně přibylo nespolehlivých plátců DPH. Je jich skoro 700

Nespolehlivých plátců DPH za poslední měsíce výrazně přibylo. V roce 2014 jich bylo podle statistik finanční správy 115, v současnosti už je nespolehlivých plátců téměř 700. Podle serveru Podnikatel.cz je to tím, že finanční správa začala včasné placení daní důsledně kontrolovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové jde hlavně o preventivní nástroj.

„Opatření institutu nespolehlivého plátce je od počátku považováno za vhodný nástroj k boji s daňovými úniky a má mít především preventivní charakter,“ řekla Českému rozhlasu Petlachová.

Registr plátců DPH je webový portál ministerstva financí. Vznikl před dvěma roky proto, aby zabránil daňovým únikům a podvodům.

Plátcem DPH se v Česku stává podnikatel nebo firma s ročním obratem přesahujícím jeden milion korun.

Majiteli firmy stačí do kolonky zadat daňové identifikační číslo jakéhokoli obchodního partnera. Mezi základními údaji o něm se objeví informace, jestli vyhledávaný podnik je, nebo není spolehlivý plátce.

To je pro obchodní partnerství zásadní informace, protože v případě, že podnik DPH neplatí, bude úřad vymáhat daň na podniku, který s tímto neplatičem obchoduje. U firem, které dříve měly potíže s placením DPH a teď už tuto daň pravidelně znovu platí, se tato informace už neobjeví.

Za nespolehlivého plátce je označena například společnost, která dluží za poslední tři měsíce na DPH více než deset milionů korun. Nebo firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň aspoň půl milionu korun.

Od loňského října může být za nespolehlivého plátce DPH označena i společnost, která nereaguje na výzvy úřadů nebo nedoloží požadované informace. Od letošního roku pak také firma, která uvede virtuální adresu svého sídla.

ČRo, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme