V Česku začala topná sezona, o víkendu se připojila první teplárna

Léto je oficiálně za námi a s příchodem studené fronty začala o víkendu topná sezona. Letos odstartovala dokonce o několik dnů dřív než loni. Jako první si už v pátek začali tepla užívat Západočeši, kteří žijí v nejchladnějším kraji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radiátor

Radiátor | Foto: F. Tichý

Víkendové zahájení topné sezony ale zatím nemusí být konečné, protože tento týden mají teploty opět stoupnout, přes den místy až na 26 stupňů Celsia.

„V případě, že bude velké teplo a průměrné denní teploty budou vyšší než třináct stupňů, teplárny jsou připraveny přerušit vytápění tak, aby dostály vyhlášce,“ sdělil Radiožurnálu Pavel Kaufmann z Teplárenského sdružení ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Pavlem Kaufmannem o příchodu topné sezóny

Vyhláška stanovuje, že vytápět se může začít, pokud průměrná denní teplota klesne pod 13 stupňů ve dvou dnech, a v těch následujících pravděpodobně nedojde k teplotnímu růstu.

Teplárny se proto připojují postupně, jako první začala fungovat Františkolázeňská výtopna na západě Čech.

Přestože v následujících dnech dojde k oteplení, Českou republiku zřejmě čeká velmi chladná zima. Nasvědčuje tomu například současné tání ledovců v Arktidě, které je podle vědců nejsilnější za posledních přibližně 1500 let, a může v Evropě způsobit extrémní zimu.

Podle Pavla Kaufmanna se ale předpovědi potvrdit nemusí, proto je složité předem odhadnout průběh topné sezony. „Meteorologové předpovídají počasí na příštích čtrnáct dnů, my tady mluvíme o nějakých 220 dnech v roce, kdy se topí, takže odhadovat topnou sezonu je skutečně věštění z křišťálové koule.“

Alžběta Havlová, Denisa Morgensteinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme