V Česku zkrachovalo v září přes 300 firem, nejčastěji ze sektoru služeb

V září zbankrotovalo v České republice 308 firem, tedy o 22 méně než v srpnu, který byl co do počtu úpadků zatím rekordní. Nejvíce zkrachovalých firem podnikalo ve službách. Ve srovnání se srpnem se v září snížil také počet podaných návrhů na insolvenci, vyplývá z analýzy společnosti Czech Credit Bureau.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Srpen byl nejhorším měsícem od roku 2008, kdy vstoupil zákon o insolvenci v platnost. Za uplynulý měsíc se snížil počet bankrotů obchodních společností i fyzických osob podnikatelů, o obrat k lepšímu se přesto nejspíš nejedná.

„V srpnu byly ty hodnoty abnormálně vysoké, takže ten stav ze září je vlastně návrat k určitému normálu,“ myslí si vedoucí analytického oddělení Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Určit konkrétní příčiny je podle ní obtížné. „Vždycky trvá nějakou dobu od podání návrhu, tedy od zjištění špatné situace, až do uvalení konkurzu. Takže to můžou být věci, které se odehrály začátkem letošního roku, v některých případech i v průběhu minulého roku,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí analytického oddělení Czech Credit Bureau Věra Kameníčková přiblížila, jaké firmy v České republice nejčastěji krachují

V září zkrachovalo nejvíce společností v sektoru služeb, podle Kameníčkové jsou ale údaje zkreslené tím, že v daném sektoru zkrátka podniká nejvíce firem.

„Když použiji lepší ukazatel a to je počet firem, které zkrachovaly za posledních 12 měsíců připadající na deset tisíc firem v daném odvětví, tak služby z toho naopak vycházejí nejlíp a na první místo se dostává stavebnictví,“ vysvětluje.

Stavební firmy totiž žijí ze 70 procent z veřejných zakázek, upřesňuje Kameníčková, a doplácejí na to, že se veřejné zakázky vypisují v menším objemu nebo méně často.

„Je to ještě podtrženo tím, že velké stavební firmy v takové situaci pak berou zakázky, na které by se v normální situaci ani nepodívaly, takže nezbývá na ty menší a ty pak ve značném počtu krachují,“ dodává.

Eurozóna hlásí za září pokles ekonomické aktivity, společnosti se potýkají s úbytkem nových zakázek a vypadá to, že se s největší pravděpodobností vrátila hospodářská recese.

„Protože už máme za sebou devět měsíců a za tři měsíce už k velkým zvratům pravděpodobně nedojde, lze odhadnout, že pokud jde o obchodní společnosti, tak počet bankrotů bude stejný jako v loňském roce nebo jenom mírně převýší. Úplně jiná situace ale bude v případě fyzických osob podnikatelů, kde bude nárůst poměrně vysoký,“ odhaduje Kameníčková.

Kristina Winklerová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme