V českých restauracích se opět objevilo svatomartinské menu. Zájem o něj roste

Martin si na pondělí chystá bílého koně. V českých restauracích se opět chystá speciální menu, které se skládá z husy nebo kachny a Svatomartinského vína.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatomartinská husa na mezinárodním gastronomickém festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích

Svatomartinská husa na mezinárodním gastronomickém festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích | Zdroj: ČTK

Pro některé restaurace to znamená několika denní přípravu speciálního jídelníčku. Zájem o svatomartinské menu v posledních několika letech roste.

„Už od soboty máme speciální menu, což je staropražská kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem. Samozřejmě k tomu podáváme i víno. Není to jídlo, které by se podávalo každý den, a je velmi oblíbené u našich hostů,“ uvedla Anastázie, která pracuje v jedné z pražských restaurací.

Udělat ze svátku dobrý byznys chce také jedna z kaváren, která se nachází v Praze. Svatomartinské menu nabídne hostům letos poprvé.

„Menu bude celkově složené ze svatomartinské kachny, domácího karlovarského knedlíku, desertu a Svatomartinského vína,“ přiblížil menu jeden z číšníků pražské restaurace.

Kolem 11. listopadu uzavírali kdysi statkáři a majitelé pozemků nové smlouvy se svými zaměstnanci. Kontrakty na další období zapíjeli mladým vínem, které se může obvykle pít už v polovině listopadu.

Ze svátku se stal i pro vinaře marketingový nástroj a také oni se na tento den připravují dopředu.

„Kontrakty už jsou dávno uzavřeny, protože by se to nestihlo. Větší výrobci mají nasmlouvané dodávky do obchodní sítě a menší výrobci mají nasmlouvány dodávky do restaurací a jiných zařízení,“ sdělil prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Na trhu bude podle Nyitraye 356 druhů vín od 116 vinařství. Výši letošních tržeb zatím nechtějí vinaři odhadovat.

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme