V Číně roste poptávka po kravském mléku. Za litr plnotučného se platí i přes 70 korun

Obliba mléka a mléčných produktů v Číně v posledních letech výrazně roste. Spotřeba se v letech 2000 až 2008 údajně zčtyřnásobila. Poptávka však často převyšuje produkci. Vláda oznámila, že chce chov skotu podporovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telátko saje mléko

Telátko saje mléko | Foto: Corel GALLERY

Kravské mléko se stalo běžnou součástí čínského jídelníčku. Stále častěji nahrazuje populární sojové mléko. S poptávkou však rostou i ceny.

Například v Hongkongu se cena za litr plnotučného mléka pohybuje až okolo 30 hongkongských dolarů, v přepočtu tedy 70 až 80 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poptávce po mléku v Číně informovala asijská zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Na mléku se snaží vydělat i nejrůznější nepoctivci. Mnozí lidé proto o kvalitě čínského mléka pochybují.

„Čínské potraviny jsou nekvalitní. Hlavně mléko, sušené mléko pro děti. Před několika lety do něj totiž přidávali farmáři v Číně jedovaté látky. Od té doby se Číňané hrnou k nám do Hongkongu a vykupují ho tu,“ říká čínská obyvatelka Hongkongu.

Hongkong letos kvůli zájmu Číňanů z ostatních regionů dokonce zavedl speciální kvóty na vývoz sušeného mléka.

Asi nejznámější skandál s čínským mlékem se udál před pěti lety. Několik stovek farmářů a distributorů začalo mléko ředit látkou melamin. Látka při testech simuluje hladinu proteinů, a kontroloři tak nemohli jednoduše odhalit, je-li mléko ředěno vodou.

Látka se však nedá z těla vyloučit a způsobuje močové i žlučové kameny. V roce 2008 se takto upraveným mlékem přiotrávilo asi 300 tisíc čínských dětí.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme