V ČR je stále více hospodářsky slabých regionů

V Česku přibude ekonomicky slabých regionů, které budou potřebovat podporu státu. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž rozšíří seznam postižených oblastí. Ekonomicky problémové regiony podle nového seznamu pokryjí přes 31 procent rozlohy republiky, což se bude týkat 30 procent jejích obyvatel. Které nové okresy a území obcí s rozšířenou působností se na seznamu ocitnou, ministerstvo zatím nezveřejnilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stříbro - radnice

Stříbro - radnice

Figurují mezi nimi ale například Tachovsko, Českolipsko nebo oblast Jablonce nad Nisou. To všechno jsou regiony, kde se v poslední době hodně propouštělo. Zmíněná situace souvisí především s dozvuky globální hospodářské krize. Také proto stát musí podpořit téměř třetinu svého území, což se zdá být vysoké číslo.

Podle ředitele Odboru rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstva pro místní rozvoj, Josefem Postráneckého právě kvůli krizi, přistoupilo ministerstvo pro aktualizaci státem podporovaných regionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomicky slabé regiony. Téma pro ředitele Odboru rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstva pro místní rozvoj Josefa Postráneckého.

"Nejvážnější je situace na trhu práce. V některých regionech totiž došlo ke zvýšení nezaměstnanosti o 30 procent, což je alarmující. Příčiny jsou různorodé. Například hromadný odchod investorů z některých regionů," řekl Postránecký Rádiu Česko.

Stát bude vybraným regionům poskytovat podporu od letoška do roku 2013. Podle Postráneckého bude avizovaná podpora navazovat na stávající programy pro rozvoj.

"Stát poskytuje podporu kontinuálně a tiše. Zejména pak ze strukturálních fondů EU," vysvětlil ředitel Odboru rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstva pro místní rozvoj.

Rozvoj stabilních pracovních míst

Příkladem regionu postiženého propouštěním je Stříbrsko v Plzeňském kraji. Když tam svůj provoz uzavřel výrobce kabelů do aut, nezaměstnanost ve městě Stříbře i jeho okolí prudce stoupla. Podle starosty města Stříbra Miroslava Nenutila je zapotřebí sehnat nové prostředky k vytváření stabilních pracovních míst.

"Jde o to začít opět využívat lidský potenciál ve zdejších průmyslových zónách. Například na Ostrově, Borsku atd. Využít bychom chtěli i nové průmyslové zóny," řekl Rádiu Česko Postránecký.

Tomáš Pavlíček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme