V ČR vzniká málo včelích farem a dotace jsou špatně nastavené, říká sekretář cechu včelařů

O svoje místo na trhu zápasí i čeští včelaři. V těchto měsících se vyrovnávají s neobvykle dlouhou zimou a prudkým nástupem jara. V Praze dnes jejich zástupci nastíní, jakou produkci čekají v letošním roce a na co narážejí v souboji se zahraniční konkurencí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včelí úly

Včelí úly | Foto: Lenka Vochocová

„Letošní jarní start byl trochu pomalejší než jiné roky, protože zima nás dost zasáhla. A jsou i větší ztráty na včelstvech, než je obvyklé,“ řekl Petr Táborský, výkonný sekretář Cechu profesionálních včelařů.

To ale podle něj není hlavní problém profesionálních českých včelařů. Ten je v nedostatku včelích farem. „Největší problém je asi ve vstupním kapitálu. Je dost vysoký a v ČR neexistuje nikdo, kdo by byl schopen do toho investovat,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech, s nimiž se potýkají čeští profesionální včelaři mluvil na Radiožurnálu zástupce Cechu profesionálních včelařů, Petr Táborský.

Státní dotace jsou podle něj sice značné, ale špatně nastavené. „Z větší části se totiž dotují malovčelaři, respektive dostávají stejné prostředky jako velké farmy. My jim to přejeme, ale nevrací se to. V ČR se obchodují tři tisíce tun medu, což je směšné na půl milionů včelstev,“ popsal.

Připomněl, že například Řecko přiznává, že je schopno vyrobit asi 17 tisíc tun medu a že je tam nejvíce včelařů v Evropě. „Není to ale tak docela pravda. Je tam asi 20 tisíc včelařů, zatímco v ČR je kolem 45 tisíc včelařů,“ přiblížil.

Podle Táborského patří český med k nejlevnějším a nejkvalitnějším v Evropě a také čeští zákazníci mu dávají přednost.

„Ale právě proto nemohou vzniknout farmy, protože se vlastně prodává takzvaně ze dvora, bez daně a bez přehledu. Končí tak minimálně 10 tisíc tun medu,“ vysvětlil výkonný sekretář Cechu profesionálních včelařů Petr Táborský.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme