V ČSA vyhlásili stávkovou pohotovost i letušky a stewardi

Do stávkové pohotovosti vstoupila další odborová organizace zaměstnanců Českých aerolinií. Po pilotech, leteckých mechanicích a leteckých inženýrech vyhlásili pohotovost i letušky a stewardi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letiště

letiště | Foto: Jan Rosenauer

Piloti chtějí v úterý začít neomezenou stávku. Chtějí si tak vynutit jednání o samostatné kolektivní smlouvě, což by jim umožnilo dohodnutí lepších sociálních i mzdových podmínek.

Dosud není známo, jaká část pilotů do stávky vstoupí a jakého počtu cestujících se protest dotkne. Na provoz ostatních leteckých společností na ruzyňském letišti by ale neměl mít vliv.

Ve stávkové pohotovosti jsou od úterního večera i letečtí technici a inženýři sdružení v profesní odborové organizaci CAAE. Také oni požadují vlastní kolektivní smlouvu. O tom, jestli se připojí k protestu pilotů, rozhodnou v pondělí.

Obdobnou krizi vyvolala hrozba stávky pilotů ČSA na konci srpna 2001. Tehdy se 307 z 348 pilotů rozhodlo vstoupit do stávky v případě, že jim jejich zaměstnavatel nezvýší mzdy. Šlo hlavně o takzvané pohyblivé částky mzdy, která zahrnuje například platby za přesčasy. Piloti tehdy požadovali nárůst o 37 procent, zatímco vedení navrhovalo 26procentní nárůst. Po několika dnech ale dospěli k dohodě a stávka byla odvolána.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme