V Dillí začal jeden z největších zbrojařských veletrhů, nechybí ani Česko

Zbrojaři z celého světa se sjeli do Indie, kde začal jeden z největších mezinárodních veletrhů obranného průmyslu DEFEXPO 2012. Účastní se ho 567 vystavovatelů z 33 zemí. V Dillí nechybí ani Česká republika, kterou reprezentuje 35 firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká expozice na veletrhu DEFEXPO 2012

Česká expozice na veletrhu DEFEXPO 2012 | Foto: Robert Mikoláš

Na veletrhu jsou vidět především Američané, Rusové, Němci, Francouzi, Izraelci či Jihokorejci.

Indie je největším dovozcem zbraní na světě. Letošní oficiální rozpočet její armády činí téměř 39 miliard dolarů, z toho 16 miliard půjde na modernizaci, na kterou navíc Indie v uplynulých pěti letech měla k dispozici dalších 50 miliard.

Indické ozbrojené složky čítající více než 1,3 milionu vojáků v aktivní službě budou i nadále modernizovány. Tamní trh proto láká i české výrobce vojenské techniky.

Svou účastí to potvrzují také náčelník generálního štábu Armády ČR generál Picek a český ministr obrany Alexandr Vondra. „Indie je pro nás absolutně nejdůležitější partner v celé Asii. Je pro nás víc než Čína, pokud jde o obrannou spolupráci,“ vysvětlil Vondra.

„Přijel jsem, abych otevřel veletrh. Máme tam českou expozici, doprovází mě víc než 20 ředitelů podniků z oblasti zbrojní výroby a obranné spolupráce, budeme tady podepisovat několik dohod. České firmy tu jsou ve finální fázi různých tendrů,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z Indie informoval o veletrhu zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Šanci na úspěch má i Česká zbrojovka. Podle jejího ředitele Lubomíra Kovaříka se společnost uchází o dodávky útočných pušek BREN. Sloužit by měly indické armádě.

„V současnosti finalizujeme tento tendr. Podání nabídek je do 30. dubna a podle našich informací by měly být tři nabízející firmy tendry na 66 tisíc útočných pušek. Jedná se o pušky plus příslušenství. Tendr je dohromady na 240 tisíc pušek, z toho první část je 66 tisíc, další je o přenesení technologie do Indie,“ vysvětlil.

České zbrojovce navíc pomáhá i dosavadní reputace zbraně CZ 805 BREN, kterou čeští vojáci používají v Afghánistánu. Uspět chce v Indii i firma LOM Praha, která nabízí opravy vrtulníků MI17 a motorů. Tato zakázka má hodnotu 100 milionů dolarů, tedy necelé dvě miliardy korun.

Před podpisem je také dohoda mezi Vojenským opravárenským podnikem ze Šternberka a indickou stranou na opravy bojových vozidel pěchoty používaných indickou armádou.

Chybí Čína

Na veletrhu má světovou premiéru například modernizovaný ruský tank T90S. Prezentaci doprovází dramatická hudba a u tanku stojí i ruská posádka. Rusko spolu s Indií vyrábí rakety BrahMos, které budou rozmístěny i podél hranice s Čínou.

Právě Čína na veletrhu z politických důvodů chybí. Její prezident Chu Ťin-tchao se sice v Dillí účastní summitu uskupení BRICS, na samotném veletrhu DEFEXPO ale žádný čínský výrobce zbraní nevystavuje. Čína a Indie spolu stále vedou hraniční spory, před 50 lety mezi nimi dokonce vypukl vojenský konflikt.

Robert Mikoláš, bre, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme