V Dobřanech spouští provoz unikátní metalurgická laboratoř

Metalurgická hala, laboratorní budova a technické zázemí vznikly v Dobřanech na místě bývalé knoflíkárny. Výstavba regionálního výzkumného centra trvala méně než rok a přišla na zhruba 430 milionů korun. Z toho 350 milionů tvoří evropská dotace z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Výzkumný areál společnosti COMTES FHT dnes čeká slavnostní otevření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizualizace nové metalurgické haly, která vznikne v Dobřanech

Vizualizace nové metalurgické haly, která vznikne v Dobřanech | Foto: Miroslav Bukovjan

Stavba na místě bývalé knoflíkárny začala zkraje loňského roku a ještě než uplynul, byla hotová. Podle jednatelky společnosti Jiřiny Shrbené zabírají nová výzkumná pracoviště rozlohu 2500 metrů čtverečních.

„Především metalurgická laboratoř, kde je instalovaná vakuová tavicí a odlévací pec, dále hydraulický lis a také na míru vyrobená válcovací stolice. Je třeba říci, že zařízení shodných parametrů zatím v České republice není,“ říká jednatelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nově otevíraném výzkumném centru v Dobřanech informuje Martina Klímová

Společnost s 12letou tradicí se věnuje výzkumu a vývoji kovových materiálů, jak potvrzuje předseda představenstva i COMTES FHT Libor Kraus.

„Děláme třeba různé způsoby zpracování vysokopevných ocelí pro automobilový průmysl, zpracování niklových superslitin pro energetiku. Naše specialita jsou titanové slitiny s nanostrukturou, ze kterých se dělají nové typy dentálních implantátů. V podstatě cokoli, kam a kde se kovové materiály dají použít,“ vysvětluje Kraus.

Společnost zaměstnává několik desítek pracovníků a další bude ještě nabírat.

„Jak vysokoškoláky, tak i dělnické profese, technické profese. Počítáme s tím, že to budou nějací obráběči nebo mechanici-seřizovači, které si sami vychováme k obsluze těchto strojů. A budeme přijímat, při řešení výzkumných programů, do konce roku 2014,“ dodává předseda představenstva firmy.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme