V EU platí nové ceny za roaming. Zlevnilo volání, SMS i stahování dat

Přečíst si e-mail, zavolat známým nebo prohlédnout novinky na facebooku už nebude nutné na dovolené třikrát zvažovat. Dnešním dnem totiž ceny roamingových služeb významně klesnou. Nový předpis Evropské unie má nejen zpříjemnit dovolenou, ale hlavně snížit výdaje podnikatelům pracujícím bez bariér v celé unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní aplikace Českého rozhlasu (ilustrační foto)

Mobilní aplikace Českého rozhlasu (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Zvonící telefon je konečně možné v klidu zvednout i v zahraničí beze strachu z přemrštěného účtu. Příchozí hovor bude totiž ode dneška díky předpisům Evropské unie stát pouze dvě koruny za minutu.

„Ceny za volání, SMS a především datové služby budou postupně klesat od července 2012 do 1. července 2014. Výsledkem bude - jak doufáme - to, že spotřebitelé nebudou roaming vůbec pociťovat. Náš cíl je, aby lidé jiných státech unie volali za stejné peníze jako doma,“ říká členka výboru pro vnitřní trh Evropského parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace ke snížení cen roamingu po Evropě zjišťovala pro Víkendový Ranní Radiožurnál Silvie Třeslínová

Dneškem se také snižuje cena odchozího hovoru o tři koruny na 7,50 za minutu a poslání SMS bude nově stát něco přes dvě koruny.

Extrémně se snižují ceny za datové služby. Doteď stál jeden megabyte, který představuje například odeslání deseti e-mailů nebo prohlídnutí novinek na facebooku, v cizině 30 korun. Nově už to bude jen 18 a od roku 2014 maximálně pět korun.

Silvie Třeslínová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme