V EU se bude od léta volat levněji. Cenový strop čeká i datové přenosy

Od začátku prázdnin bude volání mobilním telefonem ze zemí Evropské unie levnější. Evropský parlament drtivou většinou hlasů schválil unijní nařízení o maximálních cenách roamingu. Poprvé bude chránit spotřebitele také před horentními fakturami za mobilní připojení k internetu v zahraničí. Cenové stropy se budou tentokrát vztahovat i na datové přenosy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Za stažení 1 megabytu do mobilu si budou operátoři v roamingu moci od 1. července účtovat maximálně 17 korun a 70 haléřů.

Uživatel má navíc vždy dostat varovnou zprávu, když se bude blížit jeho účet za datové přenosy k hranici 50 eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

O levnějším volání v Evropské unii mluvil v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj ČRo v Bruselu Pavel Novák

Nižší ceny budou i za volání ze zemí unie. Odchozí hovor může stát maximálně 29 eurocentů proti nynějším 35, tedy přibližně 7 korun a 30 haléřů. Do dvou let má tato cena klesnout až pod 5 korun za minutu hovoru. Sms zpráva by měla stát 1,50 korun místo dnešních 2,50 korun.

Sníží se také maximální ceny za přijaté hovory v zahraničí. Platba za minutu klesne ze současných 2,80 na 2 koruny. Všechny uvedené ceny jsou bez DPH.

Kromě nastavení maximálních cen nová pravidla také stanovují, že si lidé od poloviny roku 2014 budou moci vybrat poskytovatele roamingových služeb. Ten se bude moci lišit od toho, jehož služeb využívají doma, telefonní číslo jim ale zůstane stejné.

„Určitě se bude jednat o vítaný zásah Bruselu pro cestovatele, kteří budou o prázdninách jezdit po Evropě. Jinou otázkou je, jestli je to správně z tržního hlediska,“ říká Luděk Vokáč z internetového serveru Mobil.cz.

Zdraží se jinde?

Někteří poslanci poukazovali na to, že mobilní operátoři mohou promítnout ztrátu, která jim vznikne z roamingu, do cen vnitrostátních hovorů.

„Operátoři přenesou své ztráty způsobeném zastropováním cen roamingu na zákazníky. Těm se mohou zvýšit účty za volání doma. Může to také operátorům zmenšit prostředky na budoucí investice,“ upozornila britská konzervativní europoslankyně Vicky Fordová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových cenových stropech pro roaming mluvil na Radiožurnálu Luděk Vokáč z internetového serveru Mobil.cz

Podobně smýšlí i Vokáč: „Cenová regulace roamingu v Evropské unii má za následek to, že mobilní operátoři nemají příliš chuť si v roamingu konkurovat. Nenabízejí různé speciální balíčky. Také je možné, že ceny, které diktuje EU, si budou společnosti kompenzovat zisky v některých jiných oblastech. Regulace již nějakou dobu probíhá a po dobu regulace přestal pokles cen být tak razantní, jako předtím.“

Evropská komise už před časem navrhla, aby od roku 2015 roaming v podstatě zanikl.

Nařízení musí ještě v červnu formálně potvrdit Rada členských zemí. Ta se ale na jeho znění s Evropským parlamentem už předem dohodla.

Pavel Novák, Jaroslav Skalický, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme