V EU vzplál boj o další snižování emisí skleníkových plynů

Evropská unie si chce klást další ambiciózní cíle ve snižování emisí skleníkových plynů. Ministři životního prostředí sedmadvacítky právě jednají v Bruselu o plánu Evropské komise redukovat do roku 2050 emise oxidu uhličitého až o 80 procent. Vše ale nasvědčuje tomu, že takové závazky na sebe některé země nebudou chtít vzít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Velmi razantně vystupuje proti plánům Evropské komise Polsko. Takzvaná cestovní mapa k nízkouhlíkové ekonomice počítá s tím, že by v roce 2030 měly být emise CO2 nižší oproti roku 1990 o 40 procent. Polsko ale argumentuje tím, že ani když bude využívat břidlicový plyn a alternativní zdroje, stále bude polovinu elektřiny získávat z uhelných elektráren.

Nechce tedy, aby byly dlouhodobější cíle snižování emisí závazné a chce v případě nutnosti takové plány vetovat i na summitu Unie.

Polsko není ve svém názoru úplně samo. I další státy Visegradské skupiny včetně Česka chtějí, aby byly dlouhodobé cíle snižování emisí pouze orientační a ne závazné. Mohlo by to mít totiž negativní dopady na konkurenceschopnost jejich průmyslu.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme