V eurozóně nemá práci rekordní počet lidí. Skoro 12 procent

Počet lidí bez práce v zemích eurozóny je na novém rekordu. V listopadu loňského roku nemělo zaměstnání 11,8 procenta lidí. V celé Evropské unii to bylo necelých 11 procent, v Česku skoro 7,5 procenta. Nejhůře jsou na tom mladí. V Řecku i Španělsku nemůže najít práci víc než 55 procent lidí mladších 25 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Takovou nezaměstnanost jsme v Evropské unii neměli skoro 20 let,“ říká eurokomisař pro sociální věci László Andor.

Hlavní obětí současné krize jsou mladí lidé. Podle odborníků za to můžou i tuhé pracovní zákony, které firmám komplikují propouštění. Podniky se pak bojí přijímat nové pracovníky.

Nezaměstnanost lidí bez rozdílu věku bude podle předpokladů trápit většinu zemí unie ještě řadu let.

Ekonomika je ale zřejmě už z nejhoršího venku, jak ukazuje statistika o lepšící se náladě mezi podnikateli i spotřebiteli. Počet lidí bez práce však obvykle po krizích klesá jen pomalu. Je tak pravděpodobné, že nezaměstnanost letos ještě současné rekordy překoná.

Míra nezaměstnanosti v zemích EU v listopadu 2012 | Foto: ČTK

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme