V Evropské unii brzy padnou mléčné kvóty. Sýry a jogurty by mohly zlevnit

Evropští chovatelé dobytka už se připravují, jak zaplaví společný trh mlékem. V Bruselu totiž vrcholí jednání o zrušení jednoho z nejspornějších regulačních opatření, takzvaných mléčných kvót. Trh s mlékem chce Evropská unie uvolnit v roce 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky | Foto: Ladislav Bába

Zemědělce pak nebude nic omezovat a budou moci zvýšit produkci podle poptávky na trhu. Spotřebitelé by se tak mohli těšit na levnější mléko a liberalizovaný trh zřejmě povede i ke snížení cen mlékárenských výrobků, i když asi ne hned po zrušení kvót.

Samotní farmářii ovšem na zrušení regulace nejspíš prodělají, větší nabídka totiž povede k poklesu výkupních cen. Většina českých zemědělců se proto změny spíše obává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jaroslav Skalický vysvětlil, co se stane po uvolnění mléčných kvót

Limity výroby mléka sice farmáře omezují, na druhé straně jim ale zaručují zisky. Kvóty platí i pro zemědělce v okolních státech a ti tak nemají přebytečnou produkci, kterou by mohli za nízké ceny dodávat na tuzemský trh a konkurovat domácím farmářům.

Server iDnes.cz cituje viceprezidenta Agrární komory Jindřicha Šnejdrlu, který tvrdí, že západní státy unie dotují chov krav, a tamní zemědělci tak mohou nabídnout mléko za mnohem nižší cenu než domácí producenti.

Výkupní cena mléka se podle něho může propadnout až k šesti korunám za litr. Nyní se pohybuje kolem sedmi korun a padesáti haléřů, což už chovatelé označují za ztrátové.

Čeští zemědělci navíc žádnou státní podporu produkce mléka očekávat nemohou. Ministr zemědělství Petr Bendl z ODS jakoukoli finanční pomoc nebo omezení případných dovozů mléka odmítá.

Jeho úřad chce přesto chovatele podpořit tím, že umožní výrobcům mléka slučovat se do organizací, které by s odběrateli jednaly o výkupních cenách. V takovém sdružení budou mít zemědělci silnější vyjednávací pozici. Bruselští úředníci takovou formu pomoci povolují.

Jaroslav Skalický, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme