V Evropské unii nepanuje ohledně bankovních daní shoda

Evropská sedmadvacítka se nemůže dohodnout na zavedení zdanění bank. Zajedno není ani v otázce takzvaných odvodů do fondu pro případné řešení krachů bank ani v případě návrhů na daň z finančních operací. Ukázala to neformální schůzka ministrů financí Unie v Bruselu. Česko si už v červnu vymínilo výjimku, že nebude muset ani jednu z bankovních daní zavést.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie  

Evropská unie   | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Z bankovními odvody do jakéhosi evropského zajišťovacího fondu je problém, protože některé země už si podobný fond zřídily a je těžké jednotlivé systémy sladit. Ohledně daně z finančních transakcí je Unie prakticky rozdělená na jasné příznivce, tvrdé odpůrce a nerozhodnuté.

„Jediné Německo podle mého názoru velmi silně vystupovalo a říkalo: ‚My to chceme, vidíme to jako dobré řešení do budoucna.‘ Proti tomu stojí Skandinávci v čele se Švédskem. Ti říkají: ‚S tím my máme zkušenost. To je na nic, to se dá zavést jen na celosvětové úrovni‘,“ vysvětluje náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

To se ale nezdá být jako reálně dosažitelné.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme