V Evropské unii prodej aut meziročně klesl, v Česku naopak vzrostl. Největší propad zaznamenal Ford

Prodej nových osobních aut v Evropské unii a zemích Evropského sdružení volného obchodu, tedy v Norsku, Švýcarsku, na Islandu a v Lichtenštejnsku, v září meziročně klesl o dvě procenta na zhruba jeden a půl milionu vozů. V Česku ale prodeje dál rostou. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Ford

Automobilka Ford | Zdroj: Reuters

Největší propad zaznamenala automobilka Ford. Prodej vozů této značky klesl o 13 procent. Nedařilo se ani automobilce PSA, prodeje spadly o víc než pět procent, když meziroční pokles zaznamenaly její značky Peugeot, prémiová značka DS a Opel společně se sesterskou britskou značkou Vauxhall.

Automobilka Opel prohlubuje ztrátu, denně přichází o 104 milionů korun

Číst článek

Také skupina Volkswagen zaznamenala pokles, a to zhruba o jedno procento, především kvůli horším výsledkům kmenové značky Volkswagen. Vzrostl ale počet registrací vozů Škoda Auto, a to o necelá čtyři procenta. Dobře se v minulém měsíci dařilo asijským výrobcům aut. Například Toyota prodala o dvě procenta více vozů, podobně i Hyundai. V září byl nižší odbyt zejména na německém a britském trhu.

Celkově se ale letos nová auta prodávají velmi dobře. Za prvních devět měsíců roku se počet registrací zvýšil o necelá čtyři procenta na zhruba 11,5 milionu vozů.

Za horší výsledky prodejů aut v září 2017 může enormně úspěšné září 2016. Základ pro srovnání byl tak vysoký.

Rekordních šest procent

V Česku se v září prodalo o zhruba 1,5 procenta aut více než loni. A pokud porovnáme prvních devět měsíců roku, meziroční nárůst je dokonce skoro sedm procent. Letošní rok tak nejspíš bude rekordní.

Octavia, Fabia, Rapid. V Česku roste počet prodaných nových aut, nejoblíbenější jsou modely Škoda

Číst článek

„V letošním roce nadále očekáváme, že bude naprosto rekordní registrace osobních automobilů. Střízlivý odhad je, že od loňska budeme mít nárůst kolem šesti procent, takže se dostaneme k hranici nějakých 270 tisíc zaregistrovaných osobních automobilů za rok,“ řekl Radiožurnálu Josef Pokorný, tajemník Svazu dovozců automobilů.

Klesá ale obliba nafty. Její podíl na prodejích nových aut v Česku klesl z 42 procent na aktuálních zhruba 38 procent. U alternativních paliv se ve statistikách žádný výrazný nárůst podle Pokorného neprojevuje, mají zastoupení stále do jednoho procenta.

Roste také dovoz ojetin ze zahraničí, i když nárůst není podle Pokorného tak rychlý jako u registrace nových aut. „Alarmující je skladba dovozových ojetých vozidel, protože více než 54 procent je vozidel starších deseti let. To je číslo, které je skutečně velmi vysoké,“ vysvětlil Pokorný. A dovozy ojetin přispívají také k tomu, že vysoké je i stáří českého vozového parku.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme