V globální ekonomice udávají tempo asijské země

Odborníci a ekonomové vedou vzrušené diskuse o tom, zda už Čína vystřídala Japonsko na pozici druhé nejvýkonnější ekonomiky světa. Mnohem podstatnější je ale fakt, že největší a nejrychleji rostoucí ekonomiky jsou v Asii. Na zmíněnou situaci musí logicky zareagovat i evropské podniky, které by se měly přizpůsobit měnící se mapě hospodářského významu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Jestli se evropské podniky nepostaví čelem k tomu, co vyplývá ze změn ve světové ekonomické rovnováze a z růstu Asie, ztratí obchodní příležitosti a vystavují se značnému riziku. Alespoň takový je závěr zprávy bankovní společnosti HSBC. Vychází z celosvětového průzkumu mezi odborníky a firmami, respektive těmi exportními.

Přehrát

00:00 / 00:00

Asie se stává hlavní hybnou sílou globální ekonomiky. Téma pro ředitele exportních a finančních služeb HSBC Tomáše Nymburského.

Ředitel exportních a finančních služeb HSBC Tomáš Nymburský zdůrazňuje, že Evropa musí opustit představu Asie jako zdroje levné pracovní síly.

„Obrázek o Asii už je aktuálně diametrálně odlišný. Do kvalifikované pracovní síly se ročně v Asii vynakládají značné finanční prostředky. V Číně se například na vědu a výzkum vynakládá 1,5 procenta HDP, v ČR 1,4 procenta a v Německu pak 2,5 procenta. Takový stav představuje velkou disproporci. Evropské firmy by se tak měly naučit hledat v Asii kvalifikovanou pracovní sílu a přemisťovat vědecká pracoviště právě tam,“ zmínil Nymburský.

Spotřebitelský růst

Asijské trhy se navíc v Číně a v Indii stávají významnými odbytišti. Proto také mnohé renomované značky přesouvají své továrny na východ a vyrobené zboží tam rovnou prodávají. Využívají tak obrovských demografických změn v regionu.

„Růst spotřebitelů v Číně je okolo 20 miliónů ročně. V současnosti se 58 procent globální populace v produktivním věku nachází v Asii a do roku 2015 se očekává, že až 550 miliónů lidí by mělo mít příjem vyšší než 4000 dolarů ročně, což představuje velký spotřebitelský potenciál,“ uvedl ředitel exportních a finančních služeb HSBC.

Změny globálního ekonomického klimatu

Zároveň to ale znamená, že v Asijských zemích obrovsky roste potřeba surovin.

„Dochází k vytváření nových obchodních cest, a to jak uvnitř Asie, tak mezi zmíněným kontinentem a například Jižní Amerikou a Afrikou. Tento stav určitým způsobem znevýhodňuje západoevroské a americké firmy. Čína navíc potřebuje čím dal vetší množství nerostných surovin, což souvisí s investicemi v oblasti infrastruktury. Rovněž je největším spotřebitelem ropy. Zmíněná fakta tak mohou logicky vést ke změnám globálního ekonomického klimatu,“ dodal Nymburský.

Ekonomické modely, tak jak je vytvořil západní svět, už v zemích Asie přestávají platit. Evropské podniky musí akceptovat nový vývoj a přizpůsobit se mu. Jinak jim hrozí ztráta významu, zisků a obchodních příležitostí.

Jitka Hanžlová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme