V Indii otevřeli banku, kde jsou zaměstnanci i klienty jen ženy

Banku, ve které pracují jen ženy a která je jen ženám i určena, dnes otevřeli v Indii. Do tří let by měla mít státem vlastněná banka pobočky na pěti stovkách míst po celém indickém subkontinentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indické ženy (ilustrační foto)

Indické ženy (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Start první výhradně ženské banky vnímají v Indii jako velkou událost. Na otevření pobočky v Bombaji přijel osobně i indický premiér. Banka bude jako každá jiná, jen s tím rozdílem, že bude zaměstnávat pouze ženy a také pouze ženy obsluhovat.

Indická federální vláda vložila do banky počáteční kapitál ve výši 184 milionů amerických dolarů, tedy skoro čtyři miliardy korun. Indické úřady považují zřízení této banky za významný krok k emancipaci žen.

Ti, co finanční ústav zřizují, jsou přesvědčeni, že je potřeba. Jen 26 procent žen v Indii má vlastní účet, ve srovnání se 46 procenty indických mužů. V řadě venkovských poboček není pro ženy vůbec jednoduché si účet otevřít a i ženy, které pracují, běžně celý příjem dávají mužům, kteří s ním pak hospodaří.

Ženy jsou znevýhodňovány

Postavení žen v indické společnosti je obecně nevalné, což dnes při otevírání pobočky zmínil i premiér Manmohan Singh. „Ženy v Indii čelí diskriminaci, doma, ve škole, v práci i na veřejnosti. Jejich sociální, ekonomický a politický vzestup je stále vzdálený cíl,“ řekl.

Smutně proslulý je případ brutálního znásilnění v autobuse v Delhi loni v prosinci, a takových a podobných případů jsou desítky týdně. Rodiče se dokonce brání tomu, aby se jejich dcery vůbec narodily. Indickým venkovem projíždějí mobilní ultrazvuková pracoviště, a když matky zjistí, že čekají holčičku, často rovnou přeruší těhotenství.

Statisticky na 100 chlapců připadá 95 holčiček. Indická vláda se snaží postavení žen zlepšit, existuje celá řada programů, od rezervování křesel v parlamentu po vagon ve vlaku pro ženy – a nebo teď onu banku. Společnost se ale mění jen pomalu.

Jaromír Marek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme